AKTUELNO

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da je svestan da stanovništvo loše percipira bezbednost hrane, ali je istakao da se situacija menja i da je bezbednost hrane na prvom mestu kako zbog građana, tako i zbog izvoza.

On je rekao da će Nacionalna laboratorija u Batajnici biti krovna institucija te vrste u Srbiji da će kontrolisati sve i raditi superanalize.

- Revizijom Zakona o hrani dobijamo širi opseg nadležnosti za našu državnu Nacionalnu referentnu labaratoriju, kako u pogledu mleka, tako i u pogledu ostale hrane. Dobijamo mogucnost da imamo jednu instituciju koja će biti krov i koja će kontrolisati sve. Koja će biti opremljena tako da može da kontroliše svaku labaratoriju koja postoji u Srbiji - objašnjava Nedimović.

Laboratorija će imati potrebnu opremu da obavi sve potrebne analize, a iza rezultata će stati država.

- Država ce u novoformiranoj labaratoriji u Batajnici raditi takozvanu superanalizu. Na taj način, zaokružićemo kontrolu celog sistema hrane, od mleka, preko viršli i kobasica do pesticida i mikrotoksina - naglasio je ministar.

Dodao je da je svestan da stanovništvo loše percipira bezbednost hrane u Srbiji, pa će zato laboratorija stati na put takvim spekulacijama.

- Situacija se menja. Imamo novi Zakon o bezbednosti hrane, pravilnike koje regulišu ovu oblast i mogucnost da kontrolišemo sve što rade male privatne laboratorije. Tako ćemo imati kontrolu i uvid nad više od 90 odsto najosetljivijeg i najranjivijeg tržišta hrane - naglasio je Nedimović.

Ministar je podsetio i da je Srbija u prošloj godini izvezla poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 3,9 milijardi evra, ukazujući na suficit od 1,9 milijardi.

Ocenjuje da Srbija ima potencijal za izvoz od pet milijardi evra. Sve resorne insitucije, kaže, deluju u tom pravcu.

- Imamo mnogo robe za izvoz, i one primarne, ali i finalnih proizvoda, tako da ce prodaja biti veća nego ove godine - zaključio je ministar.

#Bezbednost

#Branislav Nedimović

#Hrana

'