AKTUELNO

U ovom trenutku nema nikakvog rešenja za kosovsko pitanje, jer nema nikakvog stola za kojim se okupljaju pregovarački timovi Beograda i Prištine, a sve što se čuje u medijima su spekulacije, izjavio je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

- Moram još jednom da ponovim ono što je predsednik (Aleksandar) Vučić više puta govorio. Sve spekulacije koje čujemo, pa i po pitanju toga da li bi Mitrovica mogla da postane distrikt, dolaze od onih kojih zaista neozbiljno shvataju ovaj proces dijaloga. U ovom trenutku nemamo dijalog - uopšte - i prosto je neverovatno da bilo o čemu možemo da razgovaramo kada je u pitanju konačno rešenje osim da nagađamo. Tako nešto bi bilo apsolutno neprimereno prema građanima, a i prema odgovornosti nas političara - rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, Priština "apsolutno" ne želi da se nastavi dijalog, a smatraju da imaju pravo da kupuju vreme i blokiraju taj proces.

- Na taj način nanose štetu pre svega zbog anticivilizacijskih taksi. Međutim, pritisci međunarodne zajednice su u ovom trenutku dovoljno snažni da pobuđuju interesovanje, ali i razgovore političkih predstavnika kosovskih Albanaca i videćemo šta će naredni dani doneti. U ovom trenutku svako rešenje i predlozi koje možete da vidite su na nivou spekulacija - izjavio je Simić.

On je istakao da politički predstavnici srpskog naroda sa Kosova i Metohije nikada nisu imali "tako česte i stalne" odnose s predsednikom Srbije, kakvu danas imaju srpski predstavnici predvođeni Srpskom listom s predsednikom Vučićem.

- To je jedan iskreni odnos u kom mi razmenjujemo informacije. Predsednik Vučić nama prenosi ono što se dešava na međunarodnoj areni, a mi njemu ono što se dešava na lokalu. Činjenica je da je situacija zaista teška, prošla su tri meseca od uvođenja taksi i ono što je zaista sramno jeste da one još nisu ukinute, a da polako i blede pozivi međunarodnih predstavnika da se one ukinu, iako one stoje na putu dijaloga. Predsednika smo upoznali sa političko-bezbednosnom situacijom na terenu, kao i sa problemima sa kojima se suočavamo. Dobili smo podršku predsednika Vučića da nastavimo u borbi, da budemo zajedno sa svojim narodom i ostanemo i opstanemo na ovim prostorima. Država Srbija, on lično i cela vlada Srbije će se truditi da se taj život odvija normalno koliko je to moguće u ovim uslovima - rekao je Simić.

On ističe da će Vlada Srbije uskoro nastaviti rad na svim projektima u srpskim sredinama na KiM - svih 140.

- To je ono što daje ohrabrenje nama, političkim predstavnicima srpskog naroda i celokupnom srpskom narodu. Mi smo na tome zahvalni svom predsedniku Vučiću - rekao je Simić.

Otopljavanja u odnosima, kako kaže, neće biti, jer u Prištini ne postoji niko dovoljno odgovoran da zatraži kompromis sa Srbijom i rešavanje ključnih pitanja.

- Ovo nije 1999. godina kada je Kosovo bilo čedo zapadnih sila, niti je 2004. i 2008. godina kada su Srbiju na kolena spustili oni koji danas čine opoziciju u Beogradu. Ovo je 2019. godine u kojoj Srbija ima međunarodni ugled koji je tesko stečen radom predsednika Aleksandra Vučića i celokupnog državnog vrha - rekao je Simić.

#Igor Simić

#Kosovo i Metohija

#Srpska lista

'