AKTUELNO

Porodici Milije Vulićevića u selu Vidanje kod Kline sinoć su ukradeni steona junica, dva teleta i automobil, koji je jutros pronađen nekoliko kilometara od imanja, saopštila je danas Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, napominjući da je reč o najbrojnijoj, dvanaestočlanoj srpskoj porodici u Vidanju.

Kancelarija podseća da je ova porodica bila žrtva lopova još 2006. godine, kada su joj ukradena dva bika, i upozorava da incidenti ovakve vrste produbljuju jaz između srpskog i albanskog naroda i stvaraju klimu nesigurnosti, posebno kada se krađe događaju u srpskim enklavama.

-Još jednom od policije u opštini Klina i međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji zahtevamo da pojačaju bezbednost preostalih srpskih  žitelja, jer upravo je položaj Srba u enklavama poput Vidanja najpouzdaniji pokazatelj stanja ljudskih prava na terenu - kaže se u saopštenju i ocenjuje da takvi incidenti izazivaju strah i nespokojstvo žitelja Vidanja.

- Srbi su predugo bili dozvoljena meta za lopove, nasilnike i ekstremiste, i nadležni organi na Kosovu i Metohiji moraju da učine više napora kako bi se to promenilo, zato je ova krađa prilika da policija i pravosuđe na terenu pokažu da li su zaista u službi stvaranja multietničkog društva koje počiva na poštovanju ljudskih prava - zaključuje Kancelarija i dodaje da će porodici Vulićević nadoknaditi gubitak.

Milija i Vera Vulićević žive u Vidanju sa dva sina,ve snaje i šestoro unučadi.

#Kosovo i Metohija

'