AKTUELNO

Francuski senatori zatražili su danas da se sprovede istraga o tri glavna pomoćika predsednika Emanuela Makrona jer, kako navode, imaju razloge da veruju da su oni zadržali informacije iz zvanične istrage o skandalu, u koji je umešan bivši telohranitelj predsednika.

Podnoseći izveštaj posle sedmomesečne istrage o takozvanoj "aferi Benala", nazvanoj po bivšem telohranitelju Makrona, Aleksandru Benali, koji je snimljen kako tuče jednog demonstranta 1. maja prošle godine, senatori su rekli da su otkrili niz "upitnih praksi".

Pored sumnji u svedočenje glavnih savetnika Makrona, istražni komitet Senata saopštio je da ima razloga da veruje da ih je Benala lagao dok je bio pod zakletvom, te je pozvao tužioce da istraže obe optužbe, prenosi Rojters.

- Ono što se dogodilo prvog maja sada izgleda kao vrh ledenog brega - rekao je novinarima Filip Ba, senator iz opozicione Republikanske partije i šef istražnog komiteta.

U odgovoru na to, portparol francuske vlade Banžamin Grivo rekao je da će Makronov kabinet u odgovarajuće vreme odgovoriti na "mnogobrojne neistinite elemente" u nalazima Senata.

Bivši telohranitelj i savetnik za bezbednost francuskog predsednika Aleksandar Benala u januaru ove godine rekao je pred komisijom Senata parlamenta da je predao dva diplomatska pasoša, nakon što je otpušten prošlog leta, ali da su mu oni vraćeni dva meseca kasnije.

Aleksandar Benala je otpušten u julu pošto je pretukao jednog demonstranta. Francuski mediji pišu da je navodno koristio diplomatske pasoše kada je putovao u Afriku u decembru, pet meseci posle otpuštanja.

#Emanuel Makron

#Francuska

#Istraga

#senat

'