AKTUELNO

Moskva nije promenila stav kada je reč o Kosovu, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Naša pozicija se nije promenila - izjavila je Zaharova agenciji Beta, upitana da prokomentariše izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je razgraničenje zvanična pozicija Beograda u dijalogu s Prištinom kao i da li se Moskva i dalje negativno odnosi prema toj ideji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem nakon razgovora u januaru u Beogradu izjavio da se Moskva zalaže za postizanje sporazuma izmedju Beograda i Prtištine "na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN".

- Što se tiče Kosova, ruska pozicija je dobro poznata. Mi se zalažemo da izmedju Beograda i Prištine bude postignuto rešenje koje će funkcionistai i biti uzajamno prihvatljivo, na osnovu Rezplucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov je uoči te posete izjavio da će Moskva prihvatiti svako rešenje za Kosovo koje će biti uzajamno prihvatljivo, u skladu sa medjunarodnim pravom i "koje će dobiti odobrenje u Savetu beznbednosti UN".

#Kosovo

#Marija Zaharova

#Rusija

#Srbija

'