AKTUELNO

Ministarka u Vladi Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da je suština Zakona finansijskoj podršci porodicama s decom da stimuliše žene da planiraju proširenje porodice, kao i da će posebna pomoć novim izmenama ovog zakona obuhvatiti tri kategorije žena.

Ona je istakla da je komisija, koja je sastavljena tri meseca nakon početka primene ovog zakona, na čijem je ona čelu uočila da nisu sve žene jednako stimulisane i da će se to rešiti kroz izmene i dopune već postojećeg zakona.

-Ispostavilo se da ima nezadovoljnih kategorija, i kako Đukić Dejanović kaže za "Novo jutro", na osnovu toga će se izmeniti i dopuniti već postojeći zakon.

Foto: TvPink Printscreen

-Kada smo osnovali komisiju izanalizirali smo individulano šta za svaku ženu koja je obuhvaćena ovim zakonom znače ove mere i uočili smo da tri kategorije žena treba kroz izmene i dopune zakona da budu obuhvaćene, da njihov status bude  popravljen - istakla je Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, orva kategorija su žene  sa visokim primanjima, jer ako žena imala platu preko 150.000 dinara, otišle na trudničko bolovanje pa ima 50,60.000 manje kakva je to stimulacija za njeno rađanje, zapitala se ona.

Druga kategorija su, kako naglašava, ne žene koje su radile šest meseci, pa ostale u drugom stanju, dok su treća kategorija ona o kojoj niko ne govori, a to su one mame koje su imale sreću da se zaposle i u istom mesecu ostanu trudne.

Foto: TvPink Printscreen

-Komisija je taj svoj rad završila i sada na nivou rada Ministarstava za rad i socijalnu politiku i finansija je konkretizacija predloga koji smo dali,a kolika će to biti finansijaska podrška za ove tri kategorije kroz izmene i dopune videćemo, ali ona će biti u skladu sa budžetskim mogućnostima - istakla je ministarka, dodajući da se nada da će se te izmene i dopune vrlo brzo naći u Skupštini, možda već na prolećnom zasedanju.

Raspisivanje javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava opštinama i gradovima je još jedna mera populacione politike, navela je ministarka, i dodala da opštine i gradovi, izuzev Beograda i opština na KiM, ove godine na raspolaganju imaju 650 miliona dinara.

Podsetila je da je taj iznos u 2017. iznosio 130 miliona dinara, a u 2018. godini 500 miliona dinara. Dejanović je pozvala opštine i gradove da analiziraju svoju situaciju i da prijave dobre projekte koji će olakšati rad i roditeljstvo.

Na pitanje da li će, kao što se pisalo u pojedinim medijima, država plaćati dadilje, Dejanović objašnjava da to može biti jedan od projekata neke opštine ili grada gde je to potrebno.

#Porodica

#deca

#porodilja

'