AKTUELNO

Pitanje odnosa Amerike i EU je na neki način obeležilo Minhensku konferenciju koja se nedavno završila i na kojoj je takođe učestvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

General-major prof.dr Božidar Forco za Novo jutro kaže da je na EU gleda kao na jedinstvenog igrača u ondosu na Ameriku, Kinu i Rusiju. Prema njegovim rečima, velike sile imaju svoje strategije koje se implementiraju i cilj je njihovo realizovanje.

- Rusija se snažno 2008. godine vratila na svetsku scenu i donela svoju Strategiju o nacionalnoj beznednosti 2009. godine, nakon toga je to uradila i Kina, a predsednik Obama je pokušao da nakon prve strategije, koja je bila pomirljiva, da pritiska Rusiju izjednačavajući je i sa Ebolom, i na sve to je došla stragegija EU – objašnjava Forco, rekavši da je dolaskom Trampa neke stvari su počele da se menjaju, jer je i kako Forco kaže, Tramp menjao stragegiju SAD koja kaže da je Amerika na prvom mestu.

- Sada smo videli iz govora nekih zvaničnika u Minhenu, šta zapravo znači kada je Amerika na prvom mestu. Tramp je sve tačke iz stragetije koje je napisao, stavio u pogon – objašnjava Forco, i dodaje da su glavni rivali Amerike - Rusija i Kina.

Ljiljana Smajlović, novinarka i kolumniskinja, kaže da Evropa uglavnom za sve krivi Trampa, koji je navodno uticao na jedinstvo, zajedništvo, čak, kaže Smajlović, da ga krive i za Bregzit.

- Ovde je reč o promenama, Amerikanci se plaše da neće biti i dalje jaka i dominantna sila i oni na sve načine pokušavaju da zadrže svoju poziciju. U Minhenu su novinari rekli da sedam od deset Nemaca i Francuza smatra da je Tramp opasniji i od Putina i Makrona. Zbog toga se sve pripisuje Trampu. Moralo je u Nemačkoj da bude malo otpornost prema SAD. Rivalstvo velikih sila se pojvačava, a evropski lideri se pre svega plaše za sebe – objašnjava Smajlović.

Po Smajlović, kancelarka Angela Merkel je potpuno u pravu da ako Tramp razruši sporazum sa Iranom, koji je ozakonjen međonarodnim pravom, može da se odrazi na ostale.

Svaka zemlja EU vodi svoju politiku, a bivši dopisnik "Politike" iz Berlina Miroslav Stojanović kaže da postoji monetarni stub koji svakako spaja sve zemlje EU.

- Zovu ga monterno čedo i to jeste važno i uticajno, ali politčko nisu nikada napravili. Što se tiče spoljnopolitčke teme, onda dolazi do raskola između zemalja EU. Migranstska kriza je to najbolje pokazala – rekao je Stojanović.

#Novo jutro

'