AKTUELNO

Ruski predsednik Vladimir Putin i saudijski kralj Salman bin Abdulaziz al-Saud ponovili su spremnost da dve zemlje nastave koordinisane aktivnosti na globalnim energetskim tržištima, saopšteno je danas iz Kremlja.

- Ruski predsednik je imao telefonski razgovor sa saudijskim kraljem, tokom kojeg su razmotrili najvažnija pitanja bilateralne saradnje. Dve strane su visoko ocenile nivo saradnje, posebno u trgovinskim, ekonomskim i investicionim oblastima, i pokazale odlučnost za dalje jačanje svestranih rusko-saudijskih veza - navodi se u saopštenju, a prenosi agencija Tas s.

Dvojica lidera su, kako se dodaje, "razmenila mišljenja i o situaciji na globalnim tržištima ugljovodonika", i ponovila "spremnost da se nastavi koordinacija između Rusije i Saudijske Arabije".

Rusija i drugi vodeći proizvođači "crnog zlata" dogovorili su se sa Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEK) da zajedno smanje proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno počev od januara, kako bi uravnotežili ponudu i tražnju na globalnim tržištima nafte i podržali cene.

Naredni sastanakl ministara OPEK-a i nečlanica naftnog kartela održaće se u Beču sredinom aprila.

#Vladimir Putin

#nafta

'