AKTUELNO

Direktor Centra za globalizaciju Dejan Miletić smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić argumentima u duelu sa Hašimom Tačijem postio veliku stvar jer je sada sve „ogoljeno“ i međunarodna javnost je suočena sa svim činjenicama.

Susret Tačija i Vučića na javnoj sceni dobar primer kako treba suočiti međunarodnu javnost sa činjenicama. Mislim da je Vučić uradio veliku stvar, objašnjavajući argumente Srbije, poziciju Srbije, da je ona spremna na kompromise, za razgovore, da ima jake argumente da druga strane ne poštuje dogovorene stvari, da vrši opstrukciju, da jedno pričaju drugo rade, tu je bez dileme postignut veliki rezultat, jer je sve ogoljeno – rekao je Miletić gostujući u emisji „Pravac“.

Kako kaže, ovde se ne radi o ekskluzivnom diplomatskom razgovoru, kada se zvaničnici zatvore između četiri zida, i mi ne znamo šta pričaju i posle sastanka stalno sumnjamo da li je to što čujemo istina i šta je ustvari istina.

- Videli smo da je ovog puta Han ćutao, nije imao šta da kaže na argumente Vučića samo je Tačiju prosledio Briselski sporazum. Ovo je bilo važno i otrežnjujuće – naveo je Miletić.

Idro Seferin, novinar dopisnik iz Beograda za albanske i medije sa KiM navodi da je duel u okviru foruma na Međunarodnoj konferenciji o bezbednosti u Minhenu na Kosovu predstavljen kao Tačijeva pobeda.

- Smatram da je manje je važno šta su pričeli, već da su seli za isti sto, posle tri meseca i velikih tenzija, da razgovaraju – istakao je Seferin.

On je dodao da je ovo bio način da se zapadnim partnerima pokaže da su oni glavni igrači u rešavanju tog problema.

- Sada je možda vreme za svežiju varjantu pregovora. Važno je razmišljati kako ići u proces rešavanja. Abanci na Kosovu i Srbi treba da budu prijatelji – dodao je Seferin.

#Emisija Pravac

'