AKTUELNO

Građanima će uskoro na raspolaganju biti aplikacija zahvaljujući kojoj će moći da se pravovremeno informišu o kvalitetu vazduha i preporukama ukoliko dođe do prekoračenja zagađujućih materija u vazduhu, rečeno je u Gradskom zavodu za javno zdravlje (GZJZ).

Doktor hemijskih nauka Andrej Šoštarić kaže da je to dogovoreno na nedavno održanom sastanku sa predstavnicima Gradske uprave, Ministarstva zdravlja, Ministarstva zaštite životne stredine i Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut".

- Dogovorili smo da počne izrada nove aplikacije koja će građanima prilbližiti kvalitet vaduha u Beogradu. Informisaćemo građane o kvalitetu vazduha i dati preporuke kako ne bi bilo različitih tumačenja - rekao je Šoštarić za Tanjug.

Kako je naveo, informacije će biti objavljivane na sajtu GZJZ i Gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Informisaćemo građane o tome kolike su koncentracije zagađujućih materija i davati preporuke kako da se ponašaju građani, a posebno ugrožene grupe, ukoliko dođe do većih zagađenja, objasnio je Šoštarić.

Trenutno se radi priprema, a aplikacija bi, kaže, mogla da bude u upotrebi za oko nedelju dana. Poslednja merenja, inače, pokazala su povećanje koncentracije zagađujućih materija, suspendovanih čestica posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

Kako kaže sagovornik Tanjuga, to nije ništa neuobičajeno za zimski period godine. Lošijem kvalitetu vazduha u ovom periodu godine doprinose pre svega individualna ložišta, zatim i vremenske prilike jer se zbog magle zadržavaju zagađujuće materije u prizemnim slojevima atmosfere, a takođe na kvalitet utiču i industrija i saobraćaj.

Stručnjaci ukazuju da dominiraju suspendovane čestice PM 10, koje nastaju kao direktna posledica sagorevanja fosilnih goriva.

#Vazduh

'