AKTUELNO

Dve decnije od najvećeg evropskog nerešenog spora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže za Blumberg da je vreme da se postigne sporazum sa Prištinom, ali ocenjuje da će biti izuzetno teško.

Vučić je za američku agenciju Blumberg, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, rekao da će biti "gore nego pakleno teško". Prema Vučićevim rečima, prvo moraju da budu ukinute takse, a svaki sporazum mora da sadrži slobodno kretanje robe i ljudi.

Blumberg ocenjuje da se, nakon što su Grčka i Makedonija razrešile spor oko imena, međunarodni pritisak prebacuje na Vučića da sa takozvanim kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem radi na postizanju sporazuma.

- Okončanje spora između Grčke i zemlje koja se sada zove Republika Severna Makedonija, bilo je lakše - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Agencija konstatuje da bi postizanje sporazuma omogućilo obema stranama da se priključe EU i, bar u slučaju Kosova, NATO-u.

- I jedni i drugi znamo šta želimo - rekao je Vučić, a Blumberg dodaje da je Vučićeva zemlja i dalje ključna u regionu koji je rastrzan između konkurentnih interesa spoljnih sila.

- Vučić nema iluzija da će biti lako privoleti Srbe da priznaju otcepljenje njihove provincije - navodi Blumberg.

Prema Blumbergu, Vučić ističe da će i on i Tači morati da objasne glasačima da nijedna strana neće dobiti sve šta želi.

Dok je perspektiva Srbije što se tiče pridruživanja EU, potencijalni ekonomski rast, Kosovo nastoji da zacementira svoju nezavisnost, a Evropa želi da poveća stabilnost na Balkanu, ističe Blumberg.

Agencija navodi da je izgledalo da su Tači i Vučić prošlog leta bili blizu sporazuma, ali je ta mogućnost da bi sporazum mogao da uključi razmenu teritorija na Balkanu, mestu najvećih sukoba u Evropi od Drugog svetskog rata, naišla na negativnu reakciju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi to otvorilo "Pandorinu kutiju", dok su SAD bile otvorenije prema toj ideji. Rusija i Kina, koje su podržale Srbiju u odbijanju da prizna Kosovu, sada kažu da bi podržale bilo kakav stav koji bi zauzeo Beograd.

Blumberg ocenjuje da je Rusija oprezna što se tiče podrške sporazumu koji bi mogao da ubrza članstvo Srbije u EU i dodatno umanji njihov regionalni uticaj koji gubi na snazi.

Foto: Tanjug

Autor teksta navodi da su prepreke izbile u prvi plan kada su se Vučić i Tači u subotu u Minhenu našli na panelu u jednoj od retkih javnih debata, ali su njih dvojica, citira agencija Vučića, barem bili "apsolutno otvoreni".

Odnosi su se pogoršali prošle godine nakon što je Srbija blokirala pokušaj ulaska Kosova u Interpol, a Kosovo uvelo takse na prozivode iz Srbije.

- I dok obojica kažu da su spremni da nastave razgovore, navodi agencija, Vučić poručuje da prvo moraju da budu ukinute takse i da svaki sporazum mora da sadrži slobodno kretanje robe i ljudi - ocenjuje agencija.

Ako bi se napravilo poređenje, okončanje spora između Grčke i zemlje koja se sada zove Republika Severna Makedonija, bilo je lakše, rekao je Vučić.

- Biće gore nego pakleno teško - kazao je on.

#Aleksandar Vučić

#Priština

#Sporazum

'