AKTUELNO

Neće svaki virus da se manifestuje simptomima gripa, ne treba ni odmah paničiti, ali ukoliko simptomi potraju nekoliko dana, obratite se lekaru, rekao je za portal PINK.RS, Branko Nešković, lekar Hitne pomoći.

- Simptomi su različiti za svakog pacijenta. Uglavnom počinje sa bolom u grlu, kijanjem i kašljanjem, curenjem iz nosa, tek kasnije kreće visoka temperatura. Međutim, kod nekih pacijenata odmah počne visoka temperatura, bez nekih propratnih simptoma, u suštini teža klinička slika kod odraslih pacijenata, starijih od 65 godina su malaksalost, bol u mišićima, kostima – rekao jeNešković.

Kako kaže, pacijenti se javljaju i za manje simptome, za manje temperature, što nije toliko opasno, ali dodaje, ukoliko to potraje nekoliko dana, trebalo bi da se jave kod lekara i da potraže pomoć.

- Kod svakog pacijenta je individualno, treba pogledati svakog pacijenta detaljno, na širem aspektu, uraditi krvnu sliku – rekao je Nešković.

Doktor upozorava da je konstantan priliv pacijenata, i da broj obolelih ne jenjava, ali i ističe da su najosetljiviji najmlađi i najstariji pacijenti.

- Najmlađi zato što imaju roditelje koji se mnogo više plaše, i dovode decu odmah bez da su dali bilo kakav lek. Stariji trpe jake bolove, bolove u grlu, ili veliki jak kašalj koji ne mogu da trpe. Najpodložniji su ljudi koji se kreću u kolektivima, zaposleni, deca u vrtiću – rekao je Nešković.

Kako kaže, neće svaki virus da se manifestuje simptomima gripa, kod nekoga su, dodaje, manifestovani kao problemi sa stomakom i želudcem.

- Najlakše je i najbolje izbegavati vrtiće, ne ići u kolektiv ukoliko se ne mora. I ukoliko se simptomi pojačaju treba ići kod lekara, proveriti stanje pacijenta. Treba uzimati dosta tečnosti, odmarati se, a hronični bolesnici da obavezno uzimaju svoju redovnu terapiju – rekao je doktor.

#Doktor

#Grip

'