AKTUELNO

Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, komentarišući napade određenog dela opozicije na novinarke, kao i na premijerku Anu Brnabić, ali i predsednicu skupštine Maju Gojković, izjavila je su te žene doživele strašne stvari, kao i da se takvim ponašanjem samo podstiče nasilje u našoj zemlji.

- Ovo što se dešava trenutno u politici otvara vrata svim nasilnicima u Srbiji. Ako neko ko je nasilan po prirodi vidi ili čuje to, on će sutra da kaže svojoj ženi “Ma ko si ti, kada ona može da bude, a na toj funkciji, nazvana tim imenima, šta ti onda hoćeš”, pa da je ponovo nazove svim tim imenima, i da pri tom ona dobije batine – navela je Stanojević i dodala:

- Nasilje nad ženama u Srbiji se godinama toleriše i to ne može da bude privatna stvar - naglasila je Stanojević u emisiji Pravac autora i voditelja Ksenije Vučić.

Stanojević ističe da se ne može očekivati da neki političar, javni radnik ili neki glumac sve najgore progovori o nekoj ženi, a da to isto ne učini običan čovek, koji smatra da je gazda.

Ona je ocenila da žene ne prijavljuju nasilje jer pored straha postoji i sramota.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ženu je sramota jer ima osećaj da je ona nečim doprinela da nešto funkcioniše, a to joj je nametnuto – kaže Stanojević.

Kako dodaje, mladim ženama je podignuta svest da ne moraju da trpe nasilje, ali da su žene naučene da ćute.

- Imamo ženu koja je 40 godina trpela nasilje, kada je pitamo zašto, ona kaže da je verovala da će on da se promeni. Kako si verovala? Mislila sam da će da shvati da je porodica najvažnija. Velika je greška kada žena rađa više dece da bi promenila muškarca, jer to se neće desiti – kazala je Stanojević.

Prema njenim rečima, postoji točak nasilja koji govori o tome kako nasilje počinje.

Foto: TV Pink Printscreen

- Prvo je ta moć i kontrola koju nasilnici sprovode nad ženom, to da je eliminiše iz okoline, i da može da je kontroliše. Nasilnik često ne dozvoli ženi da radi, već smatra da joj je mesto u kući i objasni joj da je korisnija tu, da bi je eliminisao iz sredine u kojoj ona može da čuje nešto drugo od onog što joj on servira – objašnjava Stanojević i dodaje:

Žene trpe nasilje, a onda dolazi period “medenog meseca”, posle batina, posle tuče, posle izolacije i maltretiraja, oni se promene, a sve se posle nekog meseca opet promeni, a vremenom taj period medenog meseca traje sve kraće. Batine postaju svakodnevnica i žene završe u Sigurnoj kući.

Ona ističe da žene trpe zbog dece, iako i same shvataju da deca nisu srećna.

#Emisija Pravac

#Nasilje

#Vesna Stanojević

#Žena

'