AKTUELNO

Uvođenje novog pravilnika za proizvodnju i klasifikaciju jaja proizvođačima će doneti nova tržišta i mogućnost da plasiraju robu van Srbije, kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ističe da će uvođenjem novih pravila biti poboljšana i proizvodnja jaja.

- Postoje standardi u EU, a mi smo imali prevaziđenu standardizaciju kvaliteta po normama propisanim pre više od 30 godine' - rekao je Nedimović novinarima nakon obilaska Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u Beogradu.

Sada će, objasnio je Nedimović, svako jaje imati svoju oznaku kako bi se znalo poreklo i kvaliteta jajeta.

Kako je rekao, zbog dosadašnjeg modela klasifikacije Srbija nije mogla da izvozi jaja na sva tržišta koja, kaže ministar, ne prepoznaju oznake za ''A'' ili ''B'' klasu.

Foto: Tanjug

- U Japanu su, recimo, veoma zainteresovani da uvoze jaja iz Srbije, čak i da otvore pogon za proizvodnju u Srbiji - rekao je Nedimović.

Foto: Tanjug

Po novom pravilniku za proizvodnju i promet jaja svaki komad će biti numerisan, a u prodavnicama će se naći samo sveža jaja „A” klase, dok je „B” klasa namenjena prehrambenoj industriji.

Za izvoznike pravilnik važi od 14. februara a za ostale proizvođače od 1. jula.

#Branislav Nedimović

#Jaja

'