AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika je prvi, u vrlo kratkom roku, izvadio izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu.

Elektronske aplikacije za vođenje matičnih knjiga i uverenja o državljanstvu, kojima se sa lokalnog prešlo na centralizovani sistem izdavanja dokumenata, od danas se koriste u beogradskim opštinama, a prva dokumenta u opštini Savski venac izvadio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Zamenik gradonačelnika je prvi, u vrlo kratkom roku, izvadio izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu, i poručio da su danas predstavljene elektronske aplikacije još jedan način da se pokaže kako uprava postoji zbog građana, a ne da građani postoje zbog uprave, kako je decenijama bio slučaj.

Vesić je u izjavi novinarima kazao da je politika koju vodi gradska vlast politika koja je usmerena prema građanima, kao i da je sve što rade usmereno ka tome da građanima bude lakše da ostvare svoja prava.

Foto: Grad Beograd

Kako kaže, danas predstavljene aplikacije su jedna od najvažnijih stvari koju su uradili, jer se svaki građanin suočio sa tim da su mu potrebna uverenja o državljanstvu ili izvodi, a sada je omogućeno da do tih dokumenata dođu lako, efikasno i brzo i da ne moraju da čekaju.

Grad Beograd je omogućio da se iz lokalnog sistema oko četiri miliona podataka prebaci u centralni registar, naveo je Vesić i dodao da je na taj način omogućeno da svi građani Beograda, koji žive i prijavljeni su tu, mogu da dobiju osnovne podatke u 17 opština, odnosno na 21 punktu koji postoje na teritoriji Grada, i to vrlo jednostavno i lako.

- To ćemo nastaviti da radimo. I Vlada Srbije uvodi e-šalter. Naša želja je da građani mogu da dobiju sve podatke na jednom mestu, da državni organi međusobno razmenjuju podatke, da više ne moraju građani da budu ti koji će ići od šaltera do šaltera i završavati sve poslove, već sve što im treba moći će da završe na jednom mestu - kazao je Vesić.

Podsetio je da su u gradskoj upravi uveli mogućnost da se potrebne takse plaćaju karticama, kao i preko telefona i dodao da će se izmenom zakona o glavnom gradu, što će biti tokom ove godine, dobiti veća decentralizacija gradskih opština, kao i da će biti osnovana uslužna mesta umesto nekadašnjih mesnih zajednica.

- Naša ideja je da sve potrebe koje građani mogu da imaju rešavaju lako, što je moguće više preko interneta i da na taj način pokažemo da smo jedna moderna uprava koja je ustvari u službi građana - rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je dodao da je kupljena nova oprema za zgradu opštine Savski venac, kao i da su uslovi u kojima sada rade matičari mnogo bolji.

Foto: Grad Beograd

Zgrada opštine Savski venac se rekonstruiše i biće prva u Beogradu energetski efikasna zgrada, kaže Vesić i dodaje da će to Grad raditi i sa drugim javnim zgradama, školama...

- Sve to što radimo deo je politike koja kaže da građanima treba omogućiti da svoja prava ostvaruju brzo, jednostavno, lako i bez dodatnog maltretiranja na koje su navikli decenijama - istakao je zamenik gradonačelnika.

Osim Vesića na predstavljanju Registra matičnih knjiga - nove elektronske aplikacije za vođenje matičnih knjiga, prisustvovali su i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, sekretar za upravu Nikola Prelević i predsednica opštine Savski venac Irena Vujović

#Goran Vesić

'