AKTUELNO

Vlada u Skoplju je saopštila da je Prespanski sporazum danas stupio na snagu, čime je ime države i zvanično promenjeno u Republika Severna Makedonija.

Kako je saopštila vlada, objavljivanjem u Službenom glasniku, 12. februara stupio je na snagu Prespanski sporazum kojim je rešen spor sa Grčkom, kao i amandmani na ustav kojim je promenjeno ime zemlje i ustavni zakon za njihovo sprovođenje.

U prvom saopštenju severnomakedonske vlade u kome se koristi novo ime države, navodi se da će u roku od tri dana biti postavljene nove table na graničnim prelazima i aerodromima sa novim imenom države.

U tekstu se precizira da su ispunjeni uslovi za stupanje na snagu amandmana 13, 14, 15 i 16 iz Ustava Republike Severne Makedonije i Ustavnog zakona za sprovođenje amandmana od 33 do 36 iz Ustava, koje je skupština usvojila 11. januara ove godine.

Amandmani stupaju na snagu danas, 12. februara 2019. godine sa objavom u Službenom glasniku, čime počinje izvršenje obaveza koji proizlaze iz Prespanskog sporazuma i ustavnih amandmana, napominje se u saopštenju.

Prve odluke vezane za neophodne mere i aktivnosti za izvršenje gorepomenutih obaveza će biti objavljene u saopštenju za javnost Međuresorne radne grupe za izvršenje obaveza proizašlih iz Prespanskog sporazuma. Prethodno je danas na zvaničnoj ceremoniji podignuta zastava NATO-a ispred zgrade vlade u Skoplju.

#Makedonija

'