AKTUELNO

Na odeljenju intenzivne nege Opšte bolnice Užice hospitalizovano je 50 pacijenata koji imaju simptome slične gripu, a osmoro je životno ugroženo, kaže portparol Opšte bolnice Užice Danijela Vasiljević.

- Od 50 hospitalizovanih pacijenata, osmoro se nalazi na intezivnoj nezi i aparatima za disanje, a u cilju sprečavanja nastanka i širenja gripa, posete bolnici su zabranjene - kaže Vasiljević.

Epidemija gripa u Užicu prijavljena je 6. februara. Kako za Tanjug kažu u Zavodu za javno zdravlje Užice od posledica virusa AH1N1 na području Zlatiborskog okruga usled komplikacija na plućima preminuli su 35-godišnji mladić iz Sjenice i 70-godišnja Užičanka.

Kod muškarca iz Sjenice dokazano je prisustvo virusa, dok kod preminule Užičanke nisu uzeti uzorci brisa grla i nosa, jer je grip dokazan kod člana njene uže porodice.

Od posledica virusa gripa na teritoriji Srbije umrlo je 19 ljudi, među kojima i jedno dvoipogodišnje dete.

Prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", za oko 84.969 osoba se sumnja da su obolele, a epidemiolozi upozoravaju da postoji tendencija rasta ovih brojki u predstojećem periodu.

#Grip

'