AKTUELNO

Po Dačićevoj proceni moguće je da se na vlast u Americi vrati administracija "koja je bila loša po nas".

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je sada pogodan momenat na međunarodnom planu da se naprave pomaci u rešavanju pitanju Kosova. Kako je rekao, pitanje je kako će se situacija odvijati u SAD nakon sledećih predsedničkih izbora.

Dačić je rekao da treba iskoristiti ovo vreme za postizanje dogovora o Kosovu.  Po Dačićevoj proceni moguće je da se na vlast u Americi vrati administracija "koja je bila loša po nas".

- Ta administracija nije bilo toliko Obamina koliko je bila Klintonova. Pitanje je koliko bi povratak Bajdena i nekog iz tog kruga bio dobar za nas - rekao je Dačić.

Kako kaže, lideri kosovskih Albanaca čekaju da se takve promene dogode, jer bi, po njegovom mišljenju to išlo u korist Prištini.

- Za nas je i to opcija ali mislim da nikada neće uspeti da postanu član Interpola, Uneska a da ne govorim o članstvu u UN - rekao je Dačić i izrazio uverenje da će veoma brzo manje od polovine broja članica UN priznavati Kosovo kao nezavisnu državu.

Govoreći o izjavama kosovskih lidera o razgraničenju, on je rekao da je reč o kakofoniji koja dolazi iz Prištine s ciljem da se ne donese nikakvo rešenje.

Dačić očekuje i da će uskoro broj zemalja članica UN koje su priznale nezavisnost Kosova pasti ispod polovine ukupnog broja zemalja.

- To stvara sasvim novu sliku, tako da Priština neće moći da povuku nijedan politički potez bez dogovora sa Beogradom - rekao je Dačić i naveo da je od aprila 2014. godine, kada je on došao na funkciju ministra spoljnih poslova, samo devet država priznalo Kosovo, dok je 13 povuklo priznanje.

Prema njegovim rečima, 91 zemlja sigurno nije priznala Kosovo, ali postoji veliki broj država koje su formalno priznale nezavisnost, ali ne glasaju za njih na međunarodnim forumima. Među njima su Egipat, Peru, Oman, Centralnoafrička republika, kaže šef diplomatije i dodaje da je kao ministar do sada 25 puta obišao zemaljsku kuglu kako bi agitovao za srpske interese.

„Vlast koja ima ovakvu opoziciju, nema razloga da brine za svoju budućnost“

Konstantne napade Sergeja Trifunovića na Vlast ministar Dačić komentariše da svako javnih ličnosti ima pravo na svoje mišljenje, ali da u ovom slučaju je Trifunović postao politčar, jer je, kako kaže Dačić postao šef politčke stranke. - Tito je rekao da „Narod koji ima ovakvu omladninu, ne mora da brine za svoju budućnost“, a ja ću da parafraziram „Vlast koja ima ovakvu opoziciju, nema razloga da brine za svoju budućnost“. Ne treba polemisati sa glumcima, oni imaju pravo na svoje mišljenje. Sergej Trifunović je sada političar, tačnije šef političke stranke. Vidim osnivač stranke se iščlanio iz te stranke, sada je tu došao Sergej. Tamo se svako odsvuda iščlanjuje. Prvo su Demokrate oterale Đilasa, a pre toga je Đilas je oterao Vuka Jeremića, smenio je i Tadića koji je optuživao Đilasa da je on kriv što je izgubio na predsedničkim izborima – rekao je Dačić.

Dačić je ponovio da je sada pogodan međunarodni momenat da se reši kosovski problem, budući da je američka administracija otvorena za kompromis između Beograda i Prištine, te da aktuelna Evropska komisija završava mandat ove godine. Govoreći o prošlonedeljnoj sednici SB UN na kojoj je razmatran izveštaj generalnog sekretara UN o KiM, Dačić je rekao da je to bila veoma pozitivna sednica za srpske interese i da je vredelo uložiti napor da se održi.

“Odgovoronost hrvatskih vlasti je velika, političko javno mnjenje treba da osuđuje naslije”

Govoreći o napadu na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu, ministar je ocenio da je taj incident posledica antisrpske atmosfere u Hrvatskoj. -Ako stvarate jednu atmosferu lična i nasilj, vi onda podstičete ljude da i u praktičnim stvarima se tako ponašaju. Ja sam dobio pretnje ustaša i to iz Beograda. Opasno je stavarati jednu anti-srpsku histeriju. U Srbiji, bez obzira što mi kritikujemo Hrvatsku, nikada se nije desio ovakav događaj. Odgovornost ljudi koji vode državu je velika. Politčko javno mnjenje je da osuđuju nasilje i da ne stvaraju atmosferu lična. Ako ovde imate poruku vešala od opozicije, onda se zapitajte koju poruku oni šalju takođe – rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je Srbija ispregovarala da KiM ostane na agendi SB UN, što je, ističe, šokiralo predstavnike Kosova.

#Ivica Dačić

#Kosovo

#SAD

#Srbija

'