AKTUELNO

Danas se navršava 25 godina od masakra na Markalama, jednog od najtežih zločina počinjenih u ratu u BiH, za koje su okrivljeni pripadnici Vojske Republike Srpske, iako je utvrđeno da ne postoje dokazi da su projektili ispaljeni sa srpskih položaja.

Naime, reč je o dva odvojena napada na sarajevsku pijacu u kojima je život izgubilo više od stotinu civila.

Prvi napad se dogodio 5. februara 1994. godine, kada je poginulo 68, a ranjeno 144 građana.

Napad je ponovljen godinu i po dana kasnije, kada je ubijeno 37, a povređeno 90 civila.

Haške presude za ove zločine okrivile su Vojsku Republike Srpske, iako je nekoliko nezavisnih timova istražitelja ukazivalo da ne postoje dokazi da su projektili ispaljeni sa srpskih položaja.

Foto: Printscreen Youtube

Međutim, istina je sasvim drugačija, ali zbog jake medijske kampanje sa zapada krivac su do nedavno bili Srbi.

Da će do prave istine doći čekalo se više od dve decenije, a za nju se saznalo od bivšeg pripadnik obezbeđenja Alije Izetbegovića. On je izjavio da su napad na pijacu Markale organizovali Alija Izetbegović i islamski verski poglavar Mustafa Cerić.

Bivši pripadnik Izetbegovićevog obezbeđenja, je tokom suđenja srpskom generalu Ratku Mladiću, istakao da su napad sproveli generali Armije BiH.

Svedok je - pod pseudonimom GRM-116 izjavio da je kao pripadnik specijalne jedinice "Biseri", 1992-94. godine bio u obezbeđenju Predsedništva BiH koje je zasedalo u zgradi Narodne banke u Sarajevu.

Mladićev branilac Miodrag Stojanović u sudnici je citirao dokument vlasti BiH, kao potvrdu da je svedok zaista bio u jedinici "Biseri". Svedok GRM-116 tvrdio je da je imao priliku da čuje šta su predsednik Predsedništva Izetbegović, reis-ul-ulema Mustafa Cerić, general Sefer Halilović i drugi zvaničnici govorili na sastancima.

Foto: Printscreen Youtube

"Najsnažniji uticaj" na Izetbegovića, prema njegovim rečima, imao je reis-ul-ulema Cerić, a njihov glavni cilj bio je da izazovu intervenciju Zapada na strani Muslimana "izazivanjem masovne patnje" u Sarajevu i Srebrenici.

Kako kaže, reis Cerić je "brzo ubedio" Izetbegovića da je "to ispravno" i da se "žrtve moraju podneti".

Govoreći o napadu na Markale, GRM-116 posvedočio je da je "ta ideja potekla od reisa, a sproveli su je generali Halilović i Mustafa Hajrulahović zvani Talijan".

- Njih dvojica izneli su taj plan da se minobacač postavi u pravcu Špicaste stene, kod sela Mrkovići, jer se znalo da Srbi tamo imaju artiljeriju koja gađa često, tako da se ta granata utopi u tu paljbu - rekao je svedok.

- Alija i reis su to prihvatili, a Sefer se okrenuo ka Talijanu i rekao: 'Talijan će to…' - opisao je svedok, naglašavajući: "Bio sam prisutan kada je Alija to odobrio".

Foto: YouTube screenshot

Međutim, na sledećem sastanku Halilović je izvestio da "prvi pokušaj nije uspeo" jer je "granata pala na neki krov blizu Markala", a zatim je, za novi pokušaj, čekano da na osmatračkom položaju UNPROFOR-a bude ista posada, sa kojom je postojao dogovor da "ne broje naše granate".

- Alija im je rekao: Pokušajte ponovo. Oni su otišli i uskoro smo čuli šta je bilo s Markalama - izjavio je GRM-116.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Večernje novosti Milan Babović istakao je za Pink da postoje čvrsti dokazi, u samom Haškom tribunalu, da Srbi nisu počinili taj zločin.

- Pre izvesnog vremena, zaštićeni svedok koji je bio telohranitelj Alije Izetbegovića, a postoji transkript njegovog svedočenja, rekao je da je čuo razgovor između Alije Izetbegovića i Mustafe Cerića da se sprema masakr, Markale 1. Postoji nalaz naših balističara, koji je rađen u saradnji sa kolegama iz Amerike, Francuske, Nemačke, Češke, Izraela, da je fizički bilo nemoguće da granata doleti sa položaja koje su držali bosanski Srbi - naglasio je Babović i dodao:

- To je događaj koji je poslužio propagadnoj mašineriji da se stigma baci na ceo naš narod. Podsetiću vas neposredno posle Markala 1 trebalo je da bude potpisan Lisabonski sporazum, od toga ništa nije bilo - podsetio je Babović.

#Alija Izetbegović

#Hag

#Markale

#Svedok

'