AKTUELNO

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio izjavio je danas da je medijska strategija, čiji nacrt je predat vladi, alat koji treba da stvori zdravije okruženje za rad medija.

- Želimo da Srbija bude model za ceo region - rekao je Oricio na skupu na kome je ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova predstavila prioritete svoje zemlje tokom godišnjeg predsedavanja OEBS-u koji su, kako je ocenio, iako ambiciozni realni.

Šef OEBS misije je rekao da zdravije medijsko okruženje podrazumeva i medijski profesionalizam, slobodu izražavanja i uključivanje mladih.

Prema njegovim rečima, mediji su pored ustavnih reformi i vladavine prava oblast na koju OEBS stavlja glavni fokus. Ponovio je da je cilj OEBS-a u Srbiji saradnja i partnerstvo sa institucijama, vladom, ... kao i modernizacija društva, vladavina prava, nezavisno pravosuđe...

- Vladavina prava je ključna za demokratske institucije. Ali i borba protiv organizovanog kriminala, sloboda medija i medijski profesionalizam - rekao je on i podsetio da je misija bila uključena u rad na ustavnim reformama u oblasti pravosuđa.

Misija OEBS-a, po njegovim rečima, nudi saradnju i predloge parlamentu da bi reforma dovela do nezavisnog sudstva. To je kako je dodao, takodje učinjeno i kroz pružanje stručne pomoći, organizovanje debata.

- Ti amandmani su sada u parlamentu i to daje dve opcije - Srbiji da definisse gde želi da bude u pogledu nezavisnog sudstva a parlamentu da ostvaruje svoju ulogu.

#Andrea Oricio

#Srbija

#region

'