AKTUELNO

Na čelu „hibridnog ratovanja“ nalazi se politički establišment, a za njim slede mediji, nevladine organizacije i pojedinci. Svi oni u rade u koordinaciji i zajedno kako bi širili najrazličitije laži o događajima. Srebrenica, Račak, bombardovanje - svaki od ovih događaja predstavljen je lažno, kako bi se stvorila pogrešna slika o srpskom narodu u svetu, kaže predsednik Odbora za KiM Narodne skupštine.

Proces razbijanja socijalističe Jugoslavije bila je užasna kampanja laži, poluistina, podmetačina i svega što se koristi iz arsenala “hibridnog ratovanja”, a na vrhu lestvice širenja laži je politički establišment, jer političari plasiraju najviše laži, kaže predsednik Odbora za KiM Narodne skupštine Milovan Drecun.

Foto: TV Pink Printscreen

- Za političarima slede mediji, potom razne nevladine organizacije, poput “Lekara bez granica”, tu su i međunarodni zvaničnici, pojedinci… Svi oni šire najrazličitije laži – kaže Drecun za “Novo jutro”. Dodaje da je Srbija suočena sa ovom kampanjom godinama, a jedna od nasjtrašnijih je kampanja laži genocidu u Srebrenici.

Foto: TV Pink Printscreen

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost dr Orhan Dragaš smatra da je bilo pakovanja koja su odgovarala pojedincima, ali ne i čitavim državama.

- Ne mogu da verujem da neka vlada ima za cilj da stvori pogrešnu sliku o srpskom narodu. Bilo je mnogo kontroverzi oko logora na Kosovu i mogu da se složim da su pojedinci koje su plaćali Albanci, ali i sponzori nezavisnosti, a koji su direktno i lično skrivali dokaze I falsifikovali dokaze. Ipak, ne verujem da bi to mogle da rade vlade – ocenjuje Dragaš za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Drecun podseća da je oko Račka vođena kampanja laži, kao i oko svakog drugog zločina. Podseća i da su CNN i BBC plasirali brojne laži o Srbiji, kao pripremu za 1999. godinu i bombardovanje. Mediji i novinari, kaže, imaju odgovornost za ubistvo naših civila, a “oni koji ti negiraju, možda su prespavali taj period”.

Kada je reč o uključivanje Rusije u pregovore Beograda i Prištine, Drecun ocenjuje da promena formata podrazumeva priključenje još jedne strane.

To formalno može da bude i ne mora. SAD su sve vreme bile barem posredno uključene u razgovore u Briselu i intervenisali su u ključnim trenucima pritiskom na Prištinu. Dakle, SAD počinju da realnije sagledavaju situaciju na KiM. Kada je reč o Rusiji, verujem da će biti aktivnije uključena i to posredno, jer ne verujem da će doći do promene formata – kaže Drecun. Podseća da razgovori između Amerike i Rusije oko Kosova idu, te ne možemo reći da ove dve zemlje nisu uključene u dešavanja u našem region.

Rusija će, dodaje, biti intenzivno konsultovana i nada se dogovoru koji je u interesu svih u region, a koji će morati da bude prihvaćen od strane stalnih članica SB.

#Milovan Drecun

#Novo jutro

'