AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je kompanija PKB 14. decembra prošle godine platila gradu Beogradu celokupan osnovni dug na ime poreza na imovinu koji godinama nije plaćan.

- Kompanija PKB je 14. decembra uplatila u budžet grada 719.525.041,34 dinara što je bio njihov osnovni dug na ime poreza na imovinu koji godinama nije plaćan - rekao je Vesić.

On je podsetio da je grad Beograd 4. januara sa kompanijom PKB potpisao sporazum o odlaganju plaćanja preostalog duga u iznosu od 198.920.081,16 dinara, koji se odnosi na neplaćene kamate u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i administraciji, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

- Po tom sporazumu PKB je dao bankarsku garanciju na iznos celokupnog duga. Polovina duga se plaća u tri jednake rate (15. januara, 15. februara i 15. marta) po 33.158.179,93 dinara. Prva rata je uplaćena na vreme, a ukoliko PKB bude izmirio sve tri rate na vreme, otpisuje se drugih 50 odsto duga. Ovu pogodnost koju pruža Zakon mogu da koriste sva pravna i fizička lica - rekao je zamenik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, činjenica da je PKB izmirio sva dugovanja na osnovu poreza na imovinu jasno govori zbog čega je dobro što je ovu kompaniju kupio respektabilan strani investitor.

- Kompanija PKB je samo gradu Beogradu dugovala na ime poreza na imovinu 918 miliona dinara odnosno 7,8 miliona evra. Koliko je to veliki novac najbol?e pokazuje podatak da će izgradnja kompletne kišne i fekalne kanalizacije na levoj obali Dunava koštati oko 48 miliona evra - rekao je Vesić.

#Goran Vesić

'