AKTUELNO

Profesorima zaprećeno otkazom.

Dragoslav Ilić, direktor Visoke medicinske škole u Ćupriji, naredio je svojim profesorima da što više obaraju studente kako bi oni ponovo prijavljivali ispite i tako doneli školi što više novca. Ilić je u mejlu koji je poslao profesorima (pogledajte fotografiju) zahtevao od njih da na ispitima u predstojećem januarskom roku sruše bar između 20 i 30 odsto studenata više nego ranije ili će u suprotnom morati da im smanji plate?! Direktor Ilić na početku mejla traži od profesora da znatno pooštre kriterijume, što bi možda i bilo razumljivo, da već u sledećoj rečenici ne objašnjava koji su mu motivi za to. - Verujte mi da su nam izuzetno dobri upisi na svim nivoima potpuno uzaludni kad mi sav taj novac vraćamo zbog velike prolaznosti studenata. Ja vas upozoravam da, ako nastavimo sa ovakvim prolazom, jedini način da opstanemo je da smanjimo plate, što ja ne želim. Hoću da prolaznost u januarskom ispitnom roku, koji će se kontrolisati preko sistema za službu kvaliteta, bude manja za 20 do 30 odsto. Ne insistiram da studenti koji znaju namerno ne polože ispit - piše između ostalog u skandaloznom Ilićevom mejlu.

Ilić: Nisam hteo da oštetim studente

Direktor Visoke medicinske škole u Ćupriji Dragoslav Ilić kaže da je mejl koji je poslao šefovima studijskih programa zloupotrebljen na najgori mogući način. Kako kaže, cilj tog mejla je bio da se smanji nerealno velika prolaznost, a ne da se izvuku pare od studenata. - Nakon izvršene analize uočena je ogromna prolaznost na pojedinim predmetima svih studijskih programa. Postoji izvestan broj predmeta na kojima je prolaznost od 95 do 100 odsto, što apsolutno ne odgovara realnom činjeničnom stanju. Cilj mejla je bio da ukaže svima na problem koji imamo i da se podigne kriterijum na ispitu, a nikako da se oštete savesni i odgovorni studenti - objašnjava Ilić.

Navode i autentičnost zahteva iz ovog mejla potvrdili su i profesori Visoke medicinske škole u Ćupriji. Profesorka Tatjana Simović rekla nam je da to nije prvi put da Ilić vrši pritisak na zaposlene u školi.

- On nam često priča na sednicama Nastavnog veća da moramo više da obaramo studente, kao i da veliki broj njih ima uslove da pređe u narednu godinu bez plaćanja školarine. Nastavnici su svesni da je nedopustivo da direktor od njih zahteva pooštravanje kriterijuma isključivo zbog finansija, ali oni o tome ne pričaju javno, već u kuloarima. Moje kolege trpe pritisak, posebno zbog toga što je direktor naglasio da će doći do smanjenja plata zaposlenima ukoliko se ne smanji prolaznost na ispitima. To je nedopustivo, to nikad nijedan direktor nije tražio, naročito ne pismeno, mejlom - rekla je profesorka Simović.

Njen kolega Hristos Aleksopulos kaže da je zbog čudnog zahteva profesora Ilića dao ostavku na sve funkcije u školi. - To što direktor Ilić traži od nas da obaramo studente zbog para nije u skladu sa moralom. To niko nikad nije radio. Neću da poslušam takva naređenja. Moj cilj je prenošenje znanja, a ne borba da se studentima uzimaju pare - kaže profesor Aleksopulos.

Šarčević: Bruka, kaznićemo odgovorne

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da skandal koji se dogodio u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji predstavlja bruku za profesiju i zahteva kaznu za sva odgovorna lica! - Po hitnom postupku dobio sam cirkularni mejl koji je kružio među profesorima u školi i naložio hitnu obradu podataka i sve provere. Prosvetna inspekcija sprovešće kontrolu i preduzeti sve potrebne mere, a čim se usvoje izmene Zakona o visokom obrazovanju, ukoliko rezultati tako budu zahtevali, dekan, vršilac dužnosti direktora i sva odgovorna lica snosiće ozbiljne posledice. Prosto, ovakve stvari ministarstvo ne sme i neće tolerisati - ističe ministar Šarčević.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, osuđuje ponašanje direktora ćuprijske škole i kaže da svaki profesor mora da ustanovi sopstveni kriterijum. - Profesori moraju da znaju po kom principu će ocenjivati studente i đake. Jedino to opravdava njihovo postojanje na radnom mestu i tu ne bi smeo niko da se meša ili da im sugeriše. Ovakvim ponašanjem ruši se kredibilitet profesora, pa i same škole - kaže Jankovićeva.

S.A.

#Medicina

#Mladen Šarčević

#Profesor

#Studenti

#ministar prosvete

'