AKTUELNO

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u srpsku prestonicu, a sa njim je stigla i nova limuzina - „aurus“, kojim se od sletanja ruskog predsednika, voze predsednici Srbije i Rusije.

Prema protokolu, predsednikov automobil se ponekad dostavlja vozom, a češće, iz bezbednosnih i operativnih razloga, teretnim avionom.

Foto: Pink.rs

Po pravilu, ti automobili se dopremaju ranije drugim letom i prate Putina tokom poseta inostranstvu. Praktično, taj automobil je uvek potreban ako se radi o zvaničnoj poseti na najvišem nivou.

„Aurus“, novi automobil ruskog predsednika, prvi put je predstavljen javnosti na inauguraciji Vladimira Putina u maju prošle godine, a prvi put je u inostranstvu provozan u leto iste godine, u glavnom gradu Finske, gde se ruski lider sastao sa svojim američkim kolegom.

Foto: Tanjug

Tehničke karakteristike se uglavnom drže u tajnosti, ali zapadni mediji su naveli da automobil ruske proizvodnje izgleda izuzetno impresivno i da se u određenoj meri može nazvati „ideološkim oružjem Kremlja“. Pojedini novinari su novoj Putinovoj „mašini“ nadenuli ime „zver“, navodeći da je to „pravi bunker na točkovima“.

Eksperti ističu da je specijalni „aurus“ jedna od najzaštićenijih i najsigurnijih limuzina na svetu. Prilikom konstruisanja automobila korišćeno je međunarodno iskustvo i primenjene su napredne tehnologije. Ali strane tehnologije nisu kopirane, već je njima kreativno ovladano i na njihovoj osnovi razvijene su sopstvene.

Foto: Pink.rs

Naziv brenda se sastoji iz dve reči: aurum, što znači „zlato“ i Rus kao Rusija. U centru logoa je štit, a u njegovom gornjem delu se nalazi zvezda vodilja.

Spolja vozilo podseća na sovjetski ZIS-110 iz četrdesetih godina prošlog veka, koji je pravljen za sovjetsko rukovodstvo.

#Aleksandar Vučić

#Vladimir Putin

'