AKTUELNO

Amerikanci više krive predsednika Donalda Trampa nego opozicione demokrate u Kongresu za delomičnu blokadu vlade SAD, pokazuju ispitivanja javnog mnjenja.

Delimična blokada vlade SAD, koja je tokom vikenda oborila rekord po dužini, nastala je usled spora oko toga da li finansiranje zida na granici s Meksikom od 5,7 milijardi dolara treba da bude deo budžetske potrošnje.

Prema anketi Kvinipijak univerziteta, 56 odsto glasača smatra da su Tramp i republikanci u Kongresu odgovorni za blokadu vlade, dok 36 odsto misli da su odgovorne demokrate koje imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa.

U anketi CNN/SRSS 55 odsto ispitanika smatra da je Tramp kriv za blokadu, dok 32 odsto krivi demokrate. Rezultati te ankete pokazuju da većina Amerikanaca ne podržava Trampov predlog o izgradnju zida - 56 odsto je protiv, dok je 39 odsto za.

Prema anketi CBS News/YouGov, 47 odsto Amerikanaca krivi Trampa, 30 odsto krivi demokrate u Kongresu, tri odsto krivi republikance u Kongresu, dok 20 odsto podjednako krivi sve uključene strane u sporu.

U anketi ABC News/Washington Post 53 odsto ispitanika smatra da su Tramp i kongresni republikanci krivi za blokadu vlade, dok 29 odsto krivi demokrate u Kongresu.

Zbog blokade oko 800.000 zaposlenih u federalnim službama ne mogu da dobiju platu. Bez finansiranja je devet od 15 ministarstva, medju njima poljoprivrede, domovinske bezbednosti, saobraćaja, pravde, kao i Stejt department.

#Donald Tramp

'