AKTUELNO

Oliver Ivanović, lider SDP-a sa Kosova i Metohije, ubijen je mučki 16. januara 2018. godine. Upucan je sa leđa u momentu dok je izlazio iz svoje kancelarije u Kosovskoj Mitrovici. Niko nije čuo pucnje. Nakon pokušaja reanimacije u bolnici, Ivanović je preminuo. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu u prisustvu porodice, stranačkih kolega i velikog broja građana iz cele Srbije.

Danas se navršava prva godišnjica ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (GI SDP) Olivera Ivanovića.

Godišnjica stravičnog zločina biće obeležena u Kosovskoj Mitrovici i Beogradu, a i dalje nema značajnih pomaka u istrazi, jer je predstavnici prištinskih institucija stopiraju. Naime, Priština nije pristala na zajedničku istragu sa srpskim institucijama, koja bi, kako tvrde mnogi stručnjaci, dovela do konkretnih rezultata i sigurno je da bismo bili bliži istini o tome ko je nalogodavac i izvršilac ubistva.

Beograd je u januaru i februaru prošle godine uputio zahtev za međunarodnu saradnju, ali odgovor iz Prištine nikada nije stigao. Ipak, Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu vodi predistražni postupak, a i Biro za nacionalnu bezbednost, MUP i nadležne službe takođe se bave ovim pitanjem, što upravo pokazuje spremnost države da se otkrije i ko je nalogodavac ovog krivičnog dela i njegovi neposredni izvršioci.

Foto: Tanjug

Podsetimo da je pred kraj 2018. godine Hašim Tači izjavio da se "ubice Olivera Ivanovića nalaze u Beogradu", a u tamošnjim medijima pojavile su se i neproverene informacije da je istraga proširena i da iza ubistva stoji petočlana grupa koja se dovodi u vezu sa voždovačkim klanom. Ovu informaciju demantovao je kosovski tužilac Sulja Hodža. On je potvrdio da je tužilaštvo dobilo određene informacije, ali ne od neke službe, kako su preneli mediji, već od portala Arbresh.info.

Foto: Tanjug

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara prošle godine ispred sedišta svoje stranke Građanska inicijativa "Srbija, demokratija, pravda" u Kosovskoj Mitrovici. U njega je oko 8.15 sati ujutru ispaljeno šest hitaca iz oružja sa prigušivačem. Ivanovića je na pločniku pronašla komšinica koja je krenula po hleb, i pozvala Hitnu pomoć koja je vrlo brzo stigla na lice mesta. Ivanović je prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, gde je preminuo.

U svakom slučaju, stručnjaci su saglasni - reč je o političkom ubistvu koje za cilj ima destabilizaciju regiona, ali i vlasti u Beogradu i nažalost, ovim zločinom su zarad političkih interesa, manipulisale, kako strukture van zemlje, tako i one unutar Srbije.

Foto: Tanjug

KO JE BIO OLIVER IVANOVIĆ?

Oliver Ivanović je rođen 1. aprila 1953. godine od oca profesora istorije Bogdana i majke profesorke srpskog jezika i književnosti Olge, u porodici crnogorskog porekla, u selu Rznić kod Dečana. Završio je osnovnu školu, kao i mašinsko-tehničku stručnu srednju, u Kosovskoj Mitrovici.Životni san kao mladića mu je bio da postane pilot, pa je postao pitomac prestižne Vojne akademije u Zagrebu, prestonici Socijalističke Republike Hrvatske. U Zagrebu je započeo ozbiljno treniranje karate-a za vreme studija. Vrlo brzo postaje karate instruktor. Nakon tri godine studija, napušta zagrebačku vojnu akademiju nakon što mu je konstatovano da ima urođeni oštećen vid. Vraća se na Kosovo i pohađa i uspešno završava Mašinski fakultet u Mitrovici, ogranak Univerziteta u Prištini. Naknadno i apsolvira na Ekonomskom fakultetu u Prištini.Paralelno sa studijima, nastavio je profesionalno usavršavanje svoje borilačke veštine, dobio nove pojaseve, i dostigao vrhunac kada je osvojio prvenstvo u karate takmičenju Kosova. Dobija i određeni međunarodni prestiž postavši počasni međunarodni karate sudija. Govorio je engleski, albanski i italijanski jezik. Živeo je u Kosovskoj Mitrovici. Bio je u braku i imao četiri sina.Oliver Ivanović se od januara 2014. godine zajedno sa još četvroticom Srba nalazio u pritvoru u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici gde se teretio za navodni ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine. Optužnica je podignuta u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra 2014. godine.Zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode Oliver Ivanović je 7. avgusta 2015. počeo štrajk glađu, dok je 14. avgusta zbog narušenog zdravlja prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.U februaru 2017. mu je ukinuta prvostepena presuda i naloženo je novo suđenje. Potom je bio u kućnom pritvoru, a od aprila 2017. je određeno da se brani sa slobode.Ivanović je bio je najznačajniji lider Srba sa severa Kosova i Metohije neposredno nakon rata i do sredine dvehiljaditih.Ivanović je bio državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, kao i poslanik u kosovskom parlamentu u vreme privremene vlade kao član koalicije Povratak koju je podržavala tadašnja SRJ Jugoslavija.

Nekoliko stotina metara od mesta gde je izvršen atentat pronađen je zapaljen putnički automobil. Misli se da je, kako bi prikrio tragove, ubica zapalio automobil marke Opel astra.

Bilo je spekulacija o tome da li su kamere zabeležile ubistvo, i mada su vlasti u Prištini i kosovska policija od samog početka tvrdili da su kamere proradile tek deset minuta nakon ubistva lidera građanske inicijative SDP, pre nekoliko dana pojavile su se fotografije snimljene upravo u periodu ubistva, čime je jasno da su predstavnici Prištine dali lažne informacije.

Udovica Olivera Ivanovića mesecima na udaru brutalnih uvreda

Ivanovićeva udovica mesecima je na udaru brutalnih uvreda, a posebno surove stigle su uoči godišnjice zločina, kada ju je Željko Veselinović, član Saveza za Srbiju nazvao "ženom đavolom".Brutalnim napadima pridružio se i pristalica SzS glumac Sergej Trifunović, poredeći Milenu sa junakinjom epske pesme Banović Strahinja, Anđelijom, ženom koja je izdala svog muža, ali i bivšom prostitutkom Ginger iz filma "Kazino". Ovakve napade oštro su osudili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri u Vladi i ostatak državnog vrha Srbije.

Foto: Facebook

Na fotografijama se tačno vidi šta se dešavalo neposredno nakon atentata, ko je prvi pritrčao telu Olivera Ivanovića i kako su reagovali okupljeni. Ovo nedvosmisleno ukazuje da su kamere zabeležile i sam čin atentata, ali da prištinske vlasti namerno ometaju istragu i pokušavaju da za zločin okrive srpsku stranu.

Srpske službe su, kako su prethodnih dana prenosili pojedini mediji, došle do saznanja da tragovi nalogodavaca i atentatora vode ka Prištini, odnosno sadašnjem predsedniku parlamenta lažne države Kosovo Kadriju Veseljiju. Njega, inače, nazivaju "gospodarom Kosova", pa bi to objasnilo zašto se dokazi skrivaju od prvog momenta kada je Ivanović ubijen.

Ivanović je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu u prisustvu porodice, stranačkih kolega i velikog broja građana iz cele Srbije.

Foto: Tanjug

Godišnjicu ubistva Ivanovića danas će obeležiti Građanska incijativa SDP paljenjem sveća i polaganjem cveća u 10 časova ispred stranačkih prostorija u severnom delu Kosovske Mitrovice, a u Beogradu će, kako je najavila njegova žena Milena Popović Ivanović sa sinom zapaliti sveću u Hramu Svetog Save u 8:15, u vreme kada je njen suprug ubijen.

#Istraga

#Oliver Ivanović

#Ubistvo

#godišnjica

'