AKTUELNO

Bivši poljski predsednik Leh Valensa izjavio je da je politika kriva što je gradonačelnik Gdanjska Pavel Adamovič ubijen u napadu nožem.

Valensa, inače iz Gdanjska gde je osnovao sindikat Solidarnost 1980-ih godina, prisustvovao je katoličkoj misi i javnom skupu u znak sećanja na preminulog Adamoviča, prenosi AP.

On je rekao da će Adamoviča pamtiti kao "velikog aktivistu, osobu koja je volela Gdanjsk" i čoveka koji mu je bio i ostaće prijatelj.

Napadač koji je u nedelju izbo nožem Adamovića na bini tokom velikog dobrotvornog skupa uzviknuo je da se time sveti bivšoj vladajućoj partiji Poljske jer je navodno nevin bio u zatovru.

- Bolesni ljudi svake vrste preduzimaju ovakve korake, a za to treba kriviti politiku u svakoj takvoj situaciji - zaključio je Valensa. Adamovič (53) je bio gradonačelnik Gdanjska, baltičkog lučkog grada od 1998. godine.

Bio je član demokratske opozicije nastale u tom gradu pod liderstvom Leha Valense tokom 1980-ih.

Nakon što je napustio Građansku platformu, izabran je ponovo za šesti mandat kao nezavisan kandidat. Kao gradonačelnik, bio je progresivan glas koji podržava prava LGBT zajednice i toleranciju prema manjinama.

#Poljska

'