AKTUELNO

Nova godina po starom, Julijanskom kalendaru, tzv. Srpska nova godina u Beogradu će večeras biti obeležžena vatrometom ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, dok se u više gradova organizuje doček na trgovima uz muziku.

. Uveče je u crkvama predviđeno praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine, a stari običaj je da se u toku noći služe vruća rakija, vino i krofne.

Srpska nova godina dočekuje se i u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. U Leposaviću i u Gračanici organizovan je doček na otvorenom, a biće okupljanja i u drugim srpskim sredinama, u restoranima i kafićima. Tokom dana su organizovane ulice otvorenog srca, sakupljana je humanitarna pomoć za lečenje bolesnih i za socijalno ugrožene porodice.

Predsednik opštine Leposavić Zoran Todić rekao je za RTS da se doček organizuje u toj opštini već drugu godinu.

- Predsednik opštine Leposavić Zoran Todić rekao je za da se doček organizuje u toj opštini već drugu godinu. - Kao što možete da vidite narod ovde je željan ovakvih dešavanja bez obzira na teškoće i tenzije iz protekle godine - rekao je Todić i dodao da su mir i jedinstvo potrebniji nego ikad.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović rekao je da se očekuje bogat program uz pečenog bika, kuvanu rakiju, kuvano vino, a građane zabavljaju lokalni di-džejevi i grupa Tropiko bend. Etnolog Vesna Marjanović rekla je da bi od pravoslavne Nove Godine mogao da se napravi brend.

- Vrednosti koje pravoslavlje nosi, ljubav, tolerancija, milosrđe sa jedne strane, s druge strane to kulturno dobro koje Beograd ima, pravoslavna baština koja se nalazi u Beogradu. Takođe, naše gostoprimstvo i to kako se proslavlja u restoranima i na trgovima, sve zajedno može da se napravi jedna dobra platforma i da od toga napravimo brend i da imamo sve više turista - rekla je Marjanović.

#Doček

'