AKTUELNO

Nakon najave predsednika Srbije da će u pravni sistem biti uvedena i doživotna zatvorska kazna za počinioce najtežih krivičnih dela, Igor Jurić je zahvalio Vučiću i Vladi Srbije za podršku u realizaciji inicijative za koju se on sa svojom Fondacijom već dugo bori.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, uvođenje doživotne zatvorske kazne za počinioce najtežih krivičnih dela: za višestruke ubice, ubice dece i trudnica i sva ostala teška dela.

Uvođenje doživotne zatvorske kazne svakako je jako važan korak za naš pravosudni sistem, čime se približavamo zemljama Evropske unije.

Fondacija "Tijana Jurić" i njen predsednik Igor Jurić upravo se bore za ovaj cilj - uvođenje kazne doživotnog zatvora u pravni sistem Srbije. Ovoj inicijativi pridružilo se gotovo 160.000 građana Srbije.

Jurić je, nakon današnje izjave predsednika Srbije, za portal Pink.rs kazao da je Vučićeve reči doživeo emotivno, budući da njegova borba, i borba njegove Fondacije, za uvođenje doživotne zatvorske kazne traje dugo.

Foto: Tanjug

- Moram da priznam da se nisam nadao ovome, niti sam imao bilo kakvu najavu da će se tako nešto desiti. Izjavu predsednika Vučića sam emotivno doživeo, jer smo mi jako dugo i naporno radili i težili tome. Siguran sam da je ono što je predsednik Vučić najavio nešto što će uskoro i zaživeti u našoj zemlji - rekao je Jurić za Pink.rs.

On se zahvalio građanima koji su se zadnjih godinu i po dana borili da se uvede doživotna kazna zatvora.

- Hvala predsedniku Aleksandru Vučiću što je uslišio naše molbe, hvala premijerki Ani Brnabić i ministrima Nebojši Stefanoviću i Neli Kuburović. Ovo je važna pobeda za sve građane Srbije. Ovo je dokaz da je moguće da i mi, kao obični građani, možemo da postignemo nešto, a da nismo članovi ni jedne stranke. Dokaz da svojim radom i zalaganjem možemo da ostvarimo neki cilj - kaže Jurić.

Na pitanje kako komentariše izjavu predsednika o tome da samo nekoliko zemalja Balkana nema doživotnu kaznu zatvora, za razliku od evropskih zemalja, Jurić kaže da nijr bilo želje da se krši zakon Republike Srbije, niti Evropske unije, te da to potvrđuju i današnje reči predsednika Vučića.

- Ja sam se i ranije pitao da li te zemlje više vole svoju decu pa imaju takve kazne za počinioce najtežih krivičnih dela, međutim, današnja izjava predsednika pokazala je da su i Srbiji deca važna i jedna kao deca u zemlja EU - zaključio je Jurić.

Jurić se prethodno preko društvenih mreža zahvalio predsedniku i Vladi Srbije.

#Aleksandar Vučić

#Igor Jurić

'