AKTUELNO

Vojska Srbije se intenzivno oprema i naoružava jer mora uvek da bude spremna da zaštiti svaki deo naše teritorije, ali i Srbe bez obzira gde žive, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin tokom prikaza naoružanja i vojne opreme koji su uvedeni u operativnu upotrebu Vojske Srbije ili su u završnoj fazi ispitivanja.

Vulin je naglasio da Srbija kao vojno neutralna zemlja mora da bude spremna za svaku nevolju i da bude sama u stanju da ostvari svaku funkciju i da ima svaku sposobnost koju imaju, kaže, daleko veće i bogatije vojske.

- Pošto nismo članica NATO pakta ili bilo kog drugog vojnog saveza i nećemo biti članica ni NATO ni bilo kog drugog vojnog saveza, mi moramo da budemo u stanju da odgovorimo na svaki izazov - rekao je Vulin.

Kako je rekao, zemlje koje su u različitim vojnim savezima mogu da razvijaju samo jedan deo svojih sposobnosti, dok mi moramo da imamo sve i čuvamo i nebo i zemlju i vodu i budemo u stanju da se nosimo sa elektronskim dejstvima, kao i mnogo snažnijim od sebe.

Foto: Tanjug

Najsigurniji način da to uradite je kada imate institute kao VTI i odbrambenu industriju kakvu ima Srbija i kada ste u stanju da najveći deo svojih potreba zadovoljiti iz svoje proizvodnje i pameti".

Vulin je naglasio da smo u stanju da se opremamo najsavremenijim sistemima po najnižim mogućim cenama.

- Sve što ste ovde videli kada, bi kupovali na svetskom tržištu ne bi imali novca za tako nešto. Ni mnogo bogatije zemlje to sebi ne bi mogle da priušte, ako se snabdevaju isključivo na tržištu. Jačamo našu vojsku kako bi bila na nivou vojski najrazvijenijih zemalja u svetu - rekao je on.

Ministar je kazao da je 2018. u vojno-tehničkom smislu možda bila i najbolja godina u novijojoj istoriji Srbije: 29 različitih sistema je ušlo u naoružanje vojske Srbije, a 2009. kao najbolje godine do tada svega osam.

Rekao je da je VTI prošle godine primio 50 mladih inženjera i zadržao 45 onih koji su otišli u penziju. Vulin je izrazio očekivanje da će godine VTI primiti još 75 mladih inženjera, što će značajno unaprediti kadrovsku bazu. Naveo je da je u VTI omogućeno nagrađivanje najboljih i podizanje zarada u skladu sa rezultatima.

Foto: Tanjug

"Vlada i Vučić posebno vode računa o naučnoj bazi, sve su ovo složeni sistemi, na kojima je dugo rađeno i svaki od njih je od ogromnog značaja. Videli ste i Lazara i Noru i nove rakete, različite tipove minicije i nove upaljače, ali i ono što čini život svakom vojniku - novi ogrtač, šešir i slično sve je to pođednako važno".

Vulin je poručio da će će uvek biti priortet da vojska kupujemo domaće, kako bi pomagala domaću industriju, kao i da neće biti kompromisa kada je reč o kvalitetu i bezbednosti opreme za vojnike.

"Svaka stvar je ovde po najvišem standardu i možda se zato malo duže čeka da bude uvedeno u sistem, ali nijedan vojnik ne sme da ima lošu balistiku koja bi mogla da mu ugrozi život".

Vulin je rekao da je u budžetu za vojsku sve povećano i da je taj budžet na istorijskom maksimumu, pošto nikad nije toliko novca odvojeno za opremanje. Napomenuo je da oko 50 odsto ide na zarade odnosno ljudske troškove i podsetio da se iz budžeta ukupno izdvaja za vojsku 1,7 odsto.

- Mogu samo da zahvalim vrhovnom komandantu na razumevanju i na tom što je cela vlada podržala njegovu stratešku orijentaciju da Vojska Srbije mora da bude opremljena. Ove u VTI je 2005. otpuštena polovina najboljih inženjera bez ikakve najave, tako se radilo od 2000. do 2012. dok su se drugi razvijali. Mi sada treba da ih stignemo i prestignemo - kaže Vulin.

Podsetio je da je u 2018. godini Srbija izvezla naoružanje u vrednosti oko 600 miliona dolara, što je povećanje od oko 17 odsto u odnosu na 2017. Kaže da su to proizvela preduzeća koaj su u većinskom vlaništvu države.

Pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović je rekao da se nastavlja opremanje vojske, kao i da je ranije ustanovljeno oko 90 različitih sistema naoružanja kojima vojska treba da se opremi u srednjeročnom periodu, od čega 76 treba da bude domaće proizvodnje.

Istakao je da i 20 godina traje razvoja najsloženijih sistema kod razvijenih zemalja, kao i da mi nemamo toliko vremena, zbog čega je u poslednje tri godine između tri i pet puta ubrzan rad na njihovom razvoju.

"Prošle godine je uvedeno 29 sistema naoružanja. Od početka ove godine je završeno ispitivanja za četiri nova sistema, tako da možemo reći 33. Čcetiri tipa borbenih oklopnih i transportnih vozila, 12 raznih elemanata artiljerijskih sistema. Šest sistema elektronskih i drugo. Još 20 sistema naoružanja se nalazi na završnim ispitivanjima u opitnom centru i očekuje se da do kraja godine još 10 uđe u završna ispitivanja. Ova godina treba da bude prelomna po pitanju otklanjanja nedostajućih sposobnosti".

Miloradović navodi da će od 2020. završavati najsofisticiraniji sistemi za našu vojsku, a to je osam tipova vođenih raketa.

"Što se tiče opremanaj značajna su sredstva izdvojena i nasloženijie sposobnosti i najskuplje su što se tiče stranih nabavki, taj projekat će verovatno biti završen u naredna dva ili tri meseca, to jest biće obezbeđeno opremanje vojske na odgovarajućem nivou".

On je kazao da je artiljerijski sistem Nora jedan od najprodavanijih u svetu i da je 78 komada izvezeno, kao i razna municija i elektronski sistemi. Dodao je da će oko 80 odsto novih kapitalnih šitema naoružanja biti proizvedeno u Srbiji.

Načelnik Generalštaba Vojske Milan Mojsilović je odao priznanje VTI na postignutim rezultatima u 2018. i na ambicijama za 2019.

"Sve što smo uveli i po pitanju opremanje dobija značaj u procesu dalje modernizacije".

Foto: Tanjug

Kazao je da su danas u VTI prikazana borbena sredstva, na primer Lazar 3, Nora i slično, paleta raketa, granata i projektila, razni sistemi. Mojsilović kaže da je Srbija po tom naoružanju svakako konkurentna zemaljama u regionu, iako smo okruženi članicama NATO saveza.

On je napomenuo da Srbija ne vodi trku u naoružanju pošto je neutralna zemlje, ali da mora da štiti svoj prostor, kao i da će za njega prioriteti za opremanje biti jedinicu koje su u visokom stepenu razvoju, a to su 41. odnosno 21. pešadijski bataljon.

"Te jedinice će zaslužiti moju pažnju kada je reč o popuni i opremanju najsavremenijom opremom", dodao je Mojsilović.

#Aleksandar Vulin

'