AKTUELNO

Predsednik Srbije se na sastanku zahvalio Rumuniji na tome što je glasala protiv prijema tzv. Kosova u Interpol, kao i na principijelnoj poziciji prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Rumunije Teodorom Meleškanuom, koji je istakao da će se Rumunija tokom predsedavanja EU, koje počinje 1. januara, zalagati za politiku proširenja.

Takom razgovora o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i prioritetima rumunskog predsedavanja EU, predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima dveju zemalja, naglasivši da je neophodno raditi na jačanju saradnje u oblasti ekonomije, infrastrukture i energetike.

Za 10 meseci ove godine trgovinska razmena iznosila je 1,29 milijardi evra, što je povećanje od 21,8 posto u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Foto: Tanjug

Vučić je zahvalio Rumuniji na tome što je glasala protiv prijema tzv. Kosova u Interpol, kao i na principijelnoj poziciji prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Predsednik Srbije izrazio je zahvalnost na interesu koji Rumunija pokazuje za dijalog Beograda i Prištine, na podršci implementaciji Briselskog sporazuma, objektivnom sagledavanju činjenica o uzrocima opstrukcije dijaloga, kao i rumunskom insistiranju na tome da se dijalog Beograda i Prištine odvija odvojeno od procesa evrointegracija.

Vučić je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena pronalaženju dugoročnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, uz puno uvažavanje državnih interesa i poštovanje međunarodnog prava i Rezolucije 1244 i izrazio zabrinutost nizom jednostranih poteza koje je Priština sprovela, kao što su pokušaj uzurpacije energetske mreže na KiM, odluka o transformaciji snaga bezbednosti u tzv. Vojsku Kosova i uvođenje taksi na promet srpske robe, što predstavlja najgrublje kršenje CEFTA sporazuma.

Foto: Tanjug

Ministar Meleškanu je istakao važnost uzajamne podrške i naglasio da je za Rumuniju Srbija najvažniji partner u regionu i da je neophodno raditi na jačanju ekonomske saradnje.

On je naglasio da će se Rumunija tokom predsedavanja EU zalagati za politiku proširenja, navedeno je u saopštenju.

#Aleksandar Vučić

#Rumunija

'