AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će biti teško promeniti stav velikih sila o formiranju vojske Kosova, ali smatra da je važno da se na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija čuje da se radi o kršenju rezolucije 1244, jedinog validnog dokumenta kada je reč o Kosovu.

Dačić je novinarima uoči sednice beogradskog odbora Socijalističke partije Srbije rekao da se radi o ponovnom stvaranju Oslobodilačke vojska Kosova.

- Važno je što će sednici Saveta bezbednosti prisustvovati predsednik Aleksandar Vučić - rekao Dačić, dodavši da zbog neslaganja velikih sila ne očekuje da će biti doneta bila kakva odluka.

- Važno je, ipak, da se čuje glas Srbije i osuda takvih aktivnosti Prištine, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, političari u Prištini ne razumeju da su deset godina nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti i dalje na početku.

- Da nemaju podršku zapadnih zemalja ne bi ni postojali na političkoj mapi, a u njihovom timu i vladi imaju ljude poznate po ratnim zločinima - kazao je Dačić.

Na pitanje kako komentariše ponudu Brisela vlastima u Prištini da u Cefti budu predstavljeni kao Kosovo, a ne kao Unmik, a da zauzvrat povuku taksu na uvoz robe iz Srbije, Dačić je rekao da je to stvar za Prištinu.

- To što su uradili ima da povuku, pa da idemo dalje, a ako to ne urade nema nastavka dijaloga - poručio je Dačić.

#Ivica Dačić

#Savet bezbednosti

'