AKTUELNO

Na protestima koji se danas održavaju u Briselu protiv usvajanja pakta Ujedinjenih nacija o migrantima, policija je upotrebila suzavac i vodene topove kako bi rasterala demonstrante.

AP prenosi da se to dogodilo ispred sedišta Evropske unije u Briselu, a da se na protestu pojavilo oko 5.000 ljudi.

Današnji protest su lokalne vlasti prvobitno zabranile strahujući da bi moglo da dođe do nasilja, ali je Visoki sud Belgije povukao tu zabranu pozivajući se na pravo građana na miran protest.

Foto: Tanjug AP

Policija u Briselu je saopštila da su neki demonstranti postali nasilni kada je od njih zatražženo da se raziđu.

Prošle nedelje je u vladi Belgije nastao razdor zato što se najveća opoziciona stranka usprotivila odluci premijera Šarla Mišela da potpiše sporni pakt Ujedinjenih nacija.

Foto: Tanjug AP

Za ovaj ugovor, koji je u Marakešu 10. decembra potpisalo više od 160 zemalja, pristalice tvrde da obezbeđuje garancije za sigurno, uređeno i humano kretanje ljudi širom sveta, što će, navodno, pomoći nacionalnim ekonomijama da podmlade radnu snagu.

Protivnici migracija tvrde da će sporazum dovesti u pitanje nacionalni suverenitet i identitet, kao i da će opasno narušiti bezbednost građana.

Foto: Tanjug AP

Reč je o dokumentu na čije 34 stranice su predstavljena 23 cilja za obezbeđivanje "sigurne, uredne i regularne" migracije.

#Belgija

#Brisel

#Protest

'