AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je naša najveća muka je Kosovo i Metohija i ocenio da je Priština usvajanjem rezolucije o dijalogu želela da suštinski zatvori vrata pregovorima.

Vučić je ukazao da rezolucija Prištine podrazumeva tri ključne stvari: da svaki dogovor mora da vodi punoj nezavisnoti Kosova, da nema promene granica , odnosno da Kosovo mora biti priznato u okvirima sadašnjih granica, te da mora biti zadržana celovitost teritorije Kosova po unitarnom principu, što znači da neki delovi teritorije ne mogu da imaju autonomiju.

- Što će reći da su želeli da suštinski zatvore vrata svakom dijalogu. Ovim papirom su nedvosmisleno rekli 'mi hoćemo sve i po svaku cenu' - rekao je predsednik i dodao da je Priština tobože spremna na dijalog, ali je pitanje - o čemu posle ovoga što su izneli u rezoluciji.

Na pitanje šta to ima da poruči "američkom ambasadoru" na "Kosovu", odgovorio da će to reći njemu u lice, ali da je njegova reakcija bila emotivna na neke nediplomatske izjave američkog diplomatskog predstavnika.

- To ću njemu da kažem u lice kad ga budem video. Emotivno sam reagovao na njegove nediplomatske izjave, kao i na izjave koje su direktno uperene protiv interesa Srbije, a moj posao je da branim interese Srbije. Ne plašim se ambasadora, nijednog, pa ni SAD - podvukao je Vučić.

Predsednik Srbije je ponovio da nam je potrebno rešenje za Kosovo i Metohiju. - Želim rešenje jer to najbolje za građana Srbiju, voleo bih da ga ima, ali ga nema - rekao je Vučić i dodao da će Srbija zaštiti narod ako albanska vosjka krene na njih.

- U slučaja napada na Srbe, zaštitićemo naš narod - rekao je Vučić, a odbio je da precizira na koji način i rekao da se radi o tehničkom pitanju.

Vučić je najavio i da će prisustvovati sednici Saveta bezbednosti UN u ponedeljak u Njujorku.

Vučić ide na sednicu SB UN da kaže istinu o situaciji na KiM

Vučić rekao je da će u ponedeljak učestvovati na sednici SB UN, koju je Srbija tražila zbog odluke Prištine o formiranju vojske. - Ići ću na tu sednicu bez obzira da li će biti otvorena ili zatvorena za javnost. Reći ću istinu koliko smo truda i energije uložili za komporimis, a koliko drugi to nisu zeleli i to ću u lice da kazem onima koji su se pravili da podržavaju dijalog i kompromisno rešenje - rekao je Vučić. On je istakao da je Srbija upozorila celu međunarodnu zajednicu na poteze Prištne, pet stalnih članica SB UN, 10 ostalih članica, Generalnu skupštinu UN... - Pokušaću da kazem da smo prihvatili Briselski sporazum, kao težak sporazum, sve smo izneli na svojim plećima, ali smo znali da je Srbiji potreban mir - ukazao je predsednik i podvukao da Srbiji ne trebaju novi sukobi i ratovi. On je ponovio da je Srbija ispunila sve stavke Briselskog sporazuma i teške uslove, a Priština nijednu. Ne misli, kaže, da je Srbija narušila Brisleski sporazum time što su četiri pedsednika opštine sa severa Kosova podneli ostavke. Kako kaže, to je njihova odluka i isprovocirana je taksama od 100 odsto koje su usmerene da se razori srpsko rukovodstvo.

Ne podležem pritiscima koji dolaze sa ulice

Osvrnuvši se na proteste opozicije, Vučić je poručio da neće da ispunjava zahteve onih za koje smatra da su bili katastrofalni za Srbiju i koji su pokrali zemlju, ali da narod poštuje. Poručio je da neće da podlegne pritiscima koji dolaze sa ulice, ali da je uvek spreman da ide na izbore, što je, kako kaže, najdemokratskija forma.

Na pitanje da pojasni izjavu da "neće da ispuni zahteve" onih koji protestuju i da ih je pet miliona, Vučić je rekao da se izvinjava ako je to zvučalo kao argonacija, ali da je poruka bila jasna - da su izbori, a ne ulica, jedino mesto gde se o politici odlučuje.

Na pitanje kako komentariše to što deo opozicije govori da je sve to na Kosovu, stvaranje te atmosfere, dogovor njega i Tačija, on kaže da Jeremić i drugi to govore zato što polaze od sebe i misle da su svi ljudi isti.

- Rekao je (Jeremić) da me neće primiti Merkelova, pa me primila za tri dana, da me neće primiti Putin, pa me primio i on, da sam sa Haradinajem dogovorio takse, a Haradinaja nisam nikad video u životu, da će biti izbori 4. novembra, pa gde su izbori? - kaže Vučić.

On dodaje da tako može da govori ne samo nemoralan čovek, već čovek koji mrzi svoj narod. Podsetio je da su oni zaslužni za presudu MSP o Kosovu, na osnovu koje između ostalog Amerikanci danas kažu da podržavaju vojsku Kosova.

- Danas me je Vuk Jeremić nazvao veleizdajnikom. Kada sam ja to njima govorio? Iako, milsim da su direktno radili protiv svog naroda, tu je granica na Jarinju i Brnjaku, izvlačenje pitanja KiM iz UN, ćutanje po pitanju nezavisnosti - rekao je Vučić.

Vidite šta smo mi sve uradili po pitanju formiranja vojske, a šta su oni uradili 2008. godine - ništa, konstatovao je Vučić i dodao da će on otići u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, a njih, dodaje, nije interesovao srpski narod. Bivši režim je, kaže Vučić, pomešao stvari i živi u 90-tim godinama.

- Ne razumeju da su se vremena promenila. Sanjate da se vrati 1996. godina, 1997. godina. Sanjate i maštate da je Milošević protivnik, jer nemate svoju politiku. Srbija se oporavlja, na dobrom je putu, nije srbija bogata, bogati su Jeremić i Dijlas, ali u Srbiji je sve manje siromašnih - rekao je Včić.

#Aleksandar Vučić

'