AKTUELNO

Sva preduzeća, agencije i direkcije iz resora Ministarstva od petka preuzimaju sve neophodne mere za nesmetano odvijanje saobraćaja.

Železnički saobraćaj na teritoriji čitave Srbije funkcioniše bez prekida, i pored velikih snežnih padavina, saopštile su "Infrastrukture železnice Srbije".

Kako se navodi u saopštenju, organizovana su neprekidna dežurstva, kako bi se na najbolji i najefikasniji način reagovalo u uslovima vremenskih neprilika, a pored Centralnog operativnog štaba, organizovano je i 43 regionalnih operativnih štabova, koji neprekidno prate situaciju na terenu.

Na terenu duž pruga organizovano je preko hiljadu radnika spremnih da u najkraćem roku reaguju u slučaju većih problema prouzrokovanih snežnim padavinama.

"Infrastruktura železnice Srbije" blagovremeno je obavila sve pripreme za rad u zimskim uslovima, a sa prvim snegom aktivirani su svi planovi za postupanje u ovakvim situacijama, dodaje se u saopštenju "Infrastruktura".

Avio saobraćaj na beogradskom aerodromu odvija se po planiranom redu vožnje, izjavio je danas Raša Ristivojević, izvršni direktor Aerodroma "Nikola Tesla".

- Građani mogu da budu sigurni, sve je potpuno bezbedno i naše službe rade 24 sata, neprekidno se čisti sneg sa piste i staza za poletanje i sletanje. Ovo je za nas uobičajena situacija u ovo doba godine i što se tiče bezbednosti i putnika, sve je na najvišem nivou - rekao je Ristivojević.

On je istakao da od 1. novembra, kada je formiran zimski štab, ljudi iz tehnike i zemaljskog opsluživanja 24 sata su u pripravnosti, kao i da aerodromske službe poseduju svu neophodnu mehanizaciju i sredstva za hemijsko tretiranje poletno-sletnih manevarskih površina, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- U ovom trenutku situacija je pod kontrolom, letovi se realizuju po redu vožnje, a ukoliko i ima kašnjenja, to je zbog slične situacije u regionu. Ukoliko letovi kasne pri poletanju, kasniće i kod nas pri sletanju. Noćas smo, na primer, imali vanredno sletanje iz Geteborga, jer avion nije mogao da sleti u Tuzlu - rekao je on.

Ristivojević je dodao da njihov vozni park čini 10 jedinica, takozvanih vučnih vozova za uklanjanje snega, zatim posebna mehanizacija za hemijsko tretiranje staza da ne bi došlo do stvaranja i zadržavanja leda, kao i specijalna vozila koja mere trenje na stazi i tu informaciju preko kontrolnog tornja dobijaju svi piloti u vazduhoplovima koji poleću i sleću u Beograd.

Po nalogu potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, sva preduzeća, agencije i direkcije iz resora Ministarstva od petka preuzimaju sve neophodne mere za nesmetano odvijanje saobraćaja.

#Aerodrom

#Sneg

#železnica

'