separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Za obnovu Hilandara potrebne još tri godine i oko tri i po miliona evra


Direktor Zadužbine Hilandara Milivoje Ranđić izjavio je danas u Nišu da će obnova tog kompleksa biti završena u naredne tri godine, a za to će biti potrebno oko 3,5 miliona evra.


Ranđić je rekao da je do sada obnovljeno više od polovine kompleksa koji je bio zahvaćen velikim požarom 2004. godine.

- Obnova teče nekim prirodnim tokom za tako veliku svetinju staru preko 800 godina. Radovi se odvijaju na najkonzervativniji mogući način da bi se sačuvalo sve ono što je preostalo i da bi se lepota Hilandara ponovao vazdigla - rekao je Ranđić novinarima u Nišu.

On nije kazao koliko je do sada koštala obnova Hilandara ali je naveo da su dosadašnji radovi na hilandarskom elektroenergestkom sistem, odnosno postavljanju nove elektro i vodovodne mreže i savremene telekomunikacione opreme koštali 200.000 evra.

Prema njegovim rečima, za završetak tih radova biće potrebno još 100.000 do 150.000 evra, a još više za prelazak na solarni sistem.

- Srbija, srpski narod i crkva učinili su sve što su mogli da bi Hilandar bio obnovljen nakon požara kojim je bio zahvaćen. Niš i Beograd prednjačili su u motivisanju preduzeća da pomognu obnovi svetinje - istakao je Ranđić.

On je kazao da će dalja obnova Hilandara zavisiti i od para ali i od toga da li će biti građevinskih radnika, jer ih je sve manje i taj problem izražen je poslednjih godinu dana.

Prema njegovim rečima uporedo na obnovi kompleksa radi se i na duhovnoj obnovi Hilandara.

- Hilandar nastoji da se podigne kao bratstvo i sada je tamo preko 50 monaha - kazao je Ranđić.

Kako je dodao Ranđić, jedan od poduhvata u Hilandaru je i unapređenje manastirske ekonomije i sa tim ciljem je posađen vinograd od 15 hektara, koji za svetogorske prilike spada u veće.

Ranđić je deo delegacije manastira Hilandar koja je ovih dana u poseti Nišu.

Delegaciju čini i tim kuvara koji su u znak zahvalnosti za pomoć koju su niška preduzeća i ustanove uputili svetinji za donatore spremili večeru sa specijalitetima koji se pripremaju na Hilandaru.

Dolazak delegacije Hilandara u Niš organizovao je Centar za istraživanje medijskog prostora uz podršku Nišavskog upravnog odbora.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti