AKTUELNO

Dečijoj bolnici Kliničkog centra u Nišu doniran je savremeni analogni rendgen aparat vredan 28.000 dolara, a novac za njegovu kupovinu obezbedila je ambasada SAD nakon zahteva NURDOR.

Predsednica NURDOR Joland Korora rekla je da je sada bolnica opremljena u potpunosti najsavremenijom opremom, te da je deci omogućeno da se leče po evropskim standardima u bolnici koja je "po meri deteta".

- Sada imamo sve što nam je potrebno u smislu aparata i prostora, ali nam nedostaje medicinskog osoblja, molimo da se zaposli još 10 medicinskih sestara i tri doktora, jer je prostor mnogo veći, 750 kvadrata, a broj medicinskog osoblja je ostao isti - rekla je Korora.

Dodaje da je zajedničkim naporima napravljena najbolja i najsavremenija bolinica u Srbiji za decu koja se leče od raka, te da su sve metode lečenja maksimalno humanizovane.

Direktor KC Niš Zoran Radovanović kaže da je ova donacija nastavak uspešne saradnje sa SAD, te poželeo da dva naroda ostanu prijateljska i u godinama koje dolaze.

- Prednost je što je aparat mobilan i što oni koji su primanjem terapije vezani za krevet i ne mogu da idu do rendgena mogu da obave snimanja, imamo obučene radnike za upravljanje aparatom i ovo će doprineti boljim uslovima lečenja dece - rekao je on.

Radovanović je podsetio da je u Dečiju bolnicu uloženo više od 100 miliona dinara, od čege je više od 70 obezbedio NURDOR, a učestvovalo je i ministarstvo zdravlja i grad Niš.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat rekao je da je sredstva za kupovinu aparata obezbedilo vojno odeljenje ambasade, te da je ova donacija deo većih donacija američke vlade u KC Niš.

- Mislimo da svi građani Srbije zaslužuju najbolje i najsavremenije uređaje i ovo je naš mali doprinos tome. Svaka čast NURDOR-u, jer je bolest deteta teška za celu porodicu, a oni se brinu i za decu i za roditelje - naveo je Skat.

On je ocenio da je Niš centar južne Srbije i dodao da u Nišu postoji američki kutak, učenje engleskog, radionice, kao i da USAID učestvuje u programu za razvoj juga Srbije.

- Najveće američke investicije u Srbiji su u Nišu. Filip Moris koji zapošljava više od 900 ljudi i plaća veliki porez i takođe daje veliki novac u humanitarne svrhe - zaključio je ambasador Skat.

#Bolnica

#Niš

#rendgen

'