AKTUELNO

Već poklonili šest limuzina, dele čak i skupocene satove. Akciju usmeravaju američki obaveštajac Rifova i generalni sekretar Štok.

Vlasti u Prištini obezbedile su 15 miliona dolara "prljavog novca", od šverca narkotika i migranata, za kupovinu glasova delegata neodlučnih zemalja čija je podrška neophodna za učlanjenje lažne države Kosovo u Interpol - saznaju "Novosti".

Do ovog frapantnog podatka došle su srpske obaveštajne službe, čije operativne informacije pokazuju da su u ovu perfidnu akciju uključene zapadne zemlje, predvođene SAD, ali i generalni sekretar međunarodne policijske organizacije - Jirgen Štok.

Prema saznanjima naših bezbednjaka, prištinska administracija u svom nečasnom poslu ide dotle da su predstavnicima država čiju podršku očekuju kupili luksuzne automobile i skupocene satove?! Takođe, iz ovog crnog fonda plaćani su promotivni tekstovi u istaknutim publikacijama EU, kako bi se učvrstila podrška uoči zasedanja Generalne skupštine Interpola koja počinje u nedelju u Dubaiju, u kojoj trenutno Albanci imaju tananu većinu.

Operativni podaci ukazuju na to da je glavni sponzor čitave kampanje za ulazak nepriznate države u svetsku policijsku organizaciju - Vašington. Krajem maja, naime, sastali su se tadašnji kosovski ministar unutrašnjih poslova Bejtuš Gaši i šefica Kancelarije američkog programa ICITAP na KiM Kimberli Rif, koja je inicirala da tzv. država Kosovo uputi članicama Interpola pismo kojim će ih obavestiti o želji za prijem i da od njih očekuje podršku. Kasnije, ova pisma su se uručivala i posredstvom američke diplomatske mreže u svetu.

ENGLESKI KAO PREPREKA

Ključnim ljudima iz MUP i Kosovske policije, kako prenose naši dobro obavešteni izvori, Ramuš Haradinaj izdao je instrukcije da se dobro pripreme za nastup na GS Interpola, na kojoj će imati samo dva minuta za obraćanje. Međutim, u Kosovskoj policiji se pribojavaju kako će sve proći, jer će jedan od njihovih predstavnika biti novopostavljeni ministar Ekrem Mustafa, koji treba da se obrati na engleskom, a ne zna ni reč ovog jezika.

Albanci su i na druge načine "podmazivali" učesnike skupštine, igrajući i na težak materijalni status pojedinih delegacija. Tako je, prema ovim informacijama, šest limuzina kupljeno za potrebe nacionalnih kancelarija Interpola, raspoređenih u siromašnijim zemljama koje ne mogu da ih priušte, a satove je dobilo nekoliko funkcionera kolebljivih država.

Takođe, prošlog meseca, tokom posete Prištini, zamenik državnog sekretara SAD Metju Palmer preneo je Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju "da se pitanje članstva u Interpolu odvija prema planu i da su u Stejt departmentu uvereni da će uspeti da to proguraju, makar i u formi dobijanja statusa posmatrača".

Osim Amerike, vetar u leđa Prištini u Dubaiju daće i Holandija i Francuska, ali i generalni sekretar Štok lično, koji nastoji da tzv. država Kosovo postane članica do isteka njegovog mandata u novembru 2019. godine. Kako navode izvori "Novosti" iz bebednosnih struktura, Priština će u Dubaiju isticati da je neophodno da postane član, zbog navodne efikasnije policijske saradnje i borbe protiv verskog ekstremizma, ilegalnih migracija, pranja novca i šverca, a tako su ih instruirali zapadni mentori.

Međutim, slučaj bivšeg specijalnog tužioca Eljeza Bljakaja izazvao je ogorčenost Zapada, jer je zapravo poništio njihove dotadašnje napore da Kosovo predstave kao "državu koja je ispunila standarde u vladavini prava i da zaslužuje prijem u Interpol". Bljakaj je, naime, podneo ostavku zbog pretnji koje je dobijao tokom istrage o imamu prištinske džamije Šefćetu Krasnićiju i manipulacijama sa listama veterana bivše OVK. Bio je izložen i pritisku i opstrukcijama državnog tužioca Aleksandra Ljumezija, Haradinaja i drugih zvaničnika koji su ga oštro kritikovali.

Osim ovog slučaja, u korist tzv. države Kosovo kao doraslog članstvu u Interpolu, ne idu ni činjenice da iz policije i Kosovske obaveštajne agencije (KOA) cure informacije. To ilustruje nedavno hapšenje sina direktora KOA Špenda Mađunija zbog posedovanja narkotika i nelegalnog oružja, što su vlasti pokušale da zataškaju, ali su mediji objavili posle "dojave izvora iz sistema bezbednosti".

KIMBERLI PITOMAC CIA

Kimberli Rif je iskusan američki obaveštajac, a pre dolaska na KiM, gde je šefica ICITAP-a (Međunardonog programa pomoći u kriminalističkoj istrazi, Ministarstva pravde SAD) CIA ju je angažovala za hapšenje radikalnih islamista u Pakistanu.

Takođe, poznato je da lanac rukovođenja i komandovanja unutar MUP i KP funkcioniše po striktno partijskom principu, za šta je jedan od primera odlazak Tačija na jezero Gazivode u prisustvu generalnog direktora KP Rašita Ćalaja, dok tadašnji ministar unutrašnjih poslova Bejtuš Gaši o tome nije bio obavešten.

Zbog ponovnog otvaranja afere oko stranačkog zapošljavanja u inspektoratu KP, naši izvori prenose da je Ambasada SAD u Prištini uputila 6. novembra oštro upozorenje Haradinaju i ministru unutrašnjih poslova Ekremu Mustafi u kom navode da je afera plasirana radi obračuna sa političkim neistomišljenicima iz DSK (Ise Mustafe) i da vlasti od nje možda imaju trenutnu dobit, ali da ona nanosi ogromnu štetu naporima u lobiranju za članstvo tzv. države Kosovo u Interpolu.

Kada se sve sabere, može se zaključiti da bi prijemom u Interpol ova "država" važne podatke sigurno koristile u političke i kriminalne svrhe.

#Albanci

#Albanija

#Dolar

#Interpol

#mito

'