AKTUELNO

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun istakao je da zapadne zemlje vrše pritisak koji je veoma opasnan po interese Srbije i može da omogući eventualno članstvo paradržave Kosovu u Interpolu.

- Priština ne može da vrši pritisak. Mogu da pokušaju nešto sa novcem kod nekih korumpiranih režima u nekim državama, da plate nekome dolazak na galsanje… Pritisak vrše mnogo moćnije zemlje, one zapadne zemlje koje stoje iza jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i taj pritisak je veoma opasan po interese Srbije i može da omogući eventualno članstvo toj paradržavi u Interpolu. To bi bio jedan neobičan presedan i jedna bezobrazna politizacija Interpola - naveo je Drecun.

On je dodao da je moguće da glasanje bude čak i pozitivno po Albance iz Prištine odnosno sa Kosova i Metohije, ali da se nada da je Srbija dovoljno radila na diplomatskom planu.

- Ovo nije profesionalno, ovo je politizacija Interpola i ako Interpol dozvoli sebi takav presedan izgubiće ulogu koju treba da ima - rekao je Drecun.

Kako je dodao, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je upozorio međunarodnu zajednicu na moguće veoma štetne posledice po ni profesionalni deo delovanje Interpola.

- Stefanović je upozorio na to da bi baza podataka Interpola, ako bi Kosovo postalo eventualno članica, mogla da dođe u pogrešne ruke, u ruke onih protiv kojih se Interpol bori. To je po meni jedno veoma trezveno razmišljanje i veoma dobro upozorenje i verujem da će ona imati odgovarajuću snagu da predupredi moguću negativan razvoj događaja - istakao je Drecun.

Prema njegovim rečima, veliki je rizik što bi baza Interpola bila dostupna i teroristima i recimo Islamskoj državi i organizovanom kriminalu, odnosno podzemlju.

Drecun je podsetio na podatke o kriminalu na KiM, koji su objavljeni, a prema kojima su, kako kaže, Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji označeni kao vođe organizovanih kriminalnih grupa.

Kako je ponovio, jedina šansa za rešenje kosovskog problema dijalog kojim bi se postigno rešenje obostrano prihvatljivo ili podjednako neprihvatljivo za obe strane.

Drecun je podsetio da se nedavno i na Savetu bezbednosti prvi put čula reč kompromis, te naveo da su i dve supersile,koje su imale potpuno suprotstvaljene stavove o tom pitanju, prvi put približile stavove.

#Milovan Drecun

'