AKTUELNO

Crnohumorna komedija “Čovek ptica“ na Pink Premium večeras u 20.00

Ovančan sa četiri Oskara (od devet nominacija), dva Zlatna globusa i mnogim drugim nagradama, crnohumorna komedija “Čovek ptica ili Neočekivana moć neznanja” (engl. Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance) iz 2014, na programu Pink Premium je večeras u 20 sati. Scenario, režiju i produkciju ovog ostvarenja potpisuje nagrađivani holivudski reditelj, Meksikanac Alehandro Gonzalez Injaritu, koji se prvi put posvetio komediji, doduše sa elementima čiste drame, a film je snimio tako da izgleda kao da je jedan kadar. Tačnije, u dva sata trajanja vidljivo je samo 16 rezova.

Foto: Promo

Takav način rada nije bilo lak za ekipu, a pre svega glumcima koji su imali zadatak da izgovaraju na desetine stranica teksta, vode dijaloge, a pri tome, precizno vode računa na mapiranu trasu kojom se kreću. Snimljen je u Njujorku za dva meseca, sa sve probama, a montaža je trajala samo dve nedelje.

Foto: Promo

Glumačku podelu poveo je Majkl Kiton, ulogom koja ima mnogo sličnosti sa njegovim životom. On tumači glumca koji pokušava da povrati ugled, nakon što je odbio da snimi četvrti nastavak filma o superheroju Čoveku ptici, pa mu je karijera dovedena u pitanje. Naime, Kiton se proslavio 1989. godine ulogom Betmena, koju je ponovio 1992. u filmu “Povratak Betmena", a treći nastavak je odbio, smatrajući ga besmislenim. Nakon toga, sve do ovog filma, gotovo da je pao u zaborav, radeći u B produkciji i TV projekte. Za ovu rolu, ipak mu je umakao Oskar, ali je ovenčan Zlatnim globusom. I Ema Stoun i Edvard Norton bili su u konkurenciji za najprestižniju nagradu kao sporedni glumci, a u filmu igraju i Naomi Vots, Zak Galifanakis, Ejmi Rajan i drugi.

Foto: Promo

Radnja ove priče nas uvlači iza kulisa brodvejskog pozorišta i upoznaje sa glumcem Riganom Tomsonom, koji se posvetio pozorištu u nadi da će tako povratiti ugled i karijeru. Sticajem okolnosti od slabijeg glumca menja mnogo boljim, pa se suočava sa činjenicom da mora sa njim da “deli prvi plan” i da se bori sa izazovima umetničke vizije. Uz to, neprekidnu bitku s velikim egom pogoršava mu i njegova ćerka Sem, ovisnica o lake droge, koja mu je asistentkinja na predstavi i stalno ga podseća koliko je nevažan. Sve vreme Tomsona šizofreno prati glas Čoveka Ptice, koji mu predlaže super-herojska rešenja, što ga dovodi do kritičnog cepanja identiteta.

Foto: Promo

Kraj filma je, prema sopstevnom priznanju, reditelju došao u san, a on je odlučio da ga ostavi tako da gledaoci sami biraju put kojim je glavni junak priče pošao.

Ne propustite ostvarenje “Čovek ptica” večeras u 20.00 na PINK PREMIUM.Ovaj, ali i mnoga druga filmska ostvarenja možete gledati bilo kada, bilo gde uz Klik TV! Autor: J. P.

#Film

#Klik Tv

#Majkl Kiton

#Oskar

#Pink Premium

#Televizija Pink

#Čovek ptica... (Birdman...) | 2014.

'