AKTUELNO

Drama “Muzička kutija” noćas u 02:00 na TV Pink

Scenarista mađarskog porekla, Džo Esterhaz, napisao je priču o mađarskom imigrantu optuženom za ratne zločine, od koje je reditelj grčkog porekla, Kosta Gavras, 1989. godine snimio dramu “Muzička kutija” (eng. Music Box) - pred gledaocima TV Pink večeras u 02:00. Esterhaz je scenario bazirao na istinitom slučaju Ivana Demjanjuka, mada je uporedo sa pripremom ovog filma, kada je već navšio 45 godina života, sazao da je njegov otac, Grof Ištvan Esterhaz, takođe učestvovao u ratnim zločinima na strani mađarskih fašista i da je, kako scenarista tvrdi, “organizovao spaljivanje knjiga i stvarao najgoru zamislivu antisemitsku propagandu". Nakon tog saznanja, Džo je prekinuo kontakt sa ocem i nikada se nije pomirio sa njim, niti mu je dozolio da ikada više vidi unuke.

Foto: Promo

Jedan od najplaćenijih i najtraženijih scenarista Holivuda ( “Flešdens”, “Niske strasti”, “Šougrls”...) je ovu priču nazvao “Gresi očeva” i na njoj je radio sa glumicom Džejn Fonda, želeći je u glavnoj ženskoj ulozi, ali je reditelj Gavras smatrao da je stara za tu rolu, pa su producenti morali da joj plate 1,25 miliona dolara za prekida saradnje. Uloga je pripala Džesiki Lang, a nominacije za Oskara, Zlatni globus i odlične kritike potvrdile su da je njegov izbor bio dobar. Za tumačenje muškog lika angažovao je Armina Milera-Stala, iako je želeo da Marlon Brando igra mađarskog imigranta, dok su Kirk Daglas i Volter Matau tražili tu ulogu. Inače, Esterhaz je uspeo nešto što gotovo niko u Holivudu nije - izdejstvovao je klauzulu ugovora da nijedan reditelj ne sme ni reč da promeni u scenariju bez njegove saglasnosti.

Foto: Promo

Drama “Muzička kutija” snimana je u Mađarskoj i Americi, jer se i radnja filma odnosi na ove dve zemlje. Naime, glavni junak, Majk Laslo, je mađarski imigrant, koji je postigao veliki uspeh za 50 godina života i rada u Americi. Posebno je ponosan na ćerku An, koja je postala uspešan advokat.

O njegovoj prošlosti nije se govorilo sve dok Rusi nisu otvorili tajna dokumenta i optužili ga za ratne zločine. Uveren da je reč o komunističkom planu da se diskredituje, Majk angažuje ćerku da ga brani na sudu. An će, pored profesionalnog angažmana, uložiti i mnogo truda da sazna ko joj je otac zapravo bio.

Ne propustite dramu “Muzička kutija” noćas u 02:00  na TV Pink. Autor J. P

#Džesika Lang | Jessica Lange

#Film

#Music box (1989)

#Televizija Pink

'