AKTUELNO

Biografska drama “Poslednji kralj Škotske” u ponoć na Pink Premium

Nadimke “doživotni predsednik”, “gospodar svih zveri na zemlji i riba u moru”, i “poslednji kralj Škotske” sam je sebi nadenuo Idi Amin Dada (1925- 2003), ozloglašeni vojni diktator i predsednik Ugande od 1971. do 1979. godine, a po ovom poslednjem, pisac Džajls Foden naslovio je roman o njemu. Na osnovu te priče je reditelj Kevin Mekdonald, nagrađen Oskarom za dokumentarni film, 2006. snimio biografsku dramu “Poslednji kralj Škotske” (eng. Last King of Scotland), koju noćas u ponoć prikazuje Pink Premium.

Foto: Promo

Iako se priča bazira na istinitim događajima, u filmu preovladava fikcija. Ipak, Idi jeste predstavljen verodostojno. On je kao general vojnim pučem došao na vlast 1971. godine, a obećanim reformama i oslobođanjem od nekadašnjih kolonijalnih stega, dobio je veliku podršku naroda Ugande. Međutim, pokazao se kao surovi vladar, kršio je ljudska prava, ubijao političke protivnike, a broj stradalih tokom njegove vladavine, prema procenama organizacija za ljudska prava, kreće se od 100.000 do 500.000. Ni tačan broj njegove dece nije utvrđen, a neki podaci govore da ih je imao 49, dok je sa njim gotovo do kraja života živelo njih devetoro. Nadimak Dada je dobio u Keniji, jer bi svaki put kada ga zateknu sa nekom ženom u šatoru tvrdio da mu je to dada, što znači sestra. Spekulisalo je sa je bio kanibal.

Foto: Promo

U filmu ga tumači Forest Vitaker, za šta je nagrađen Oskarom. On je zbog ovog filma “nabacio” oko 20 kilograma, a reditelj tvrdi da ni tokom pauza na snimanju nije "izlazio iz lika" i da su ga lokalni stanovnici gledali kao pravog Amina. Drugi glavni junak je doktor Nikolas Gerigen, koga tumači mladi škotski glumac Džejms Mekavoj. Njegov lik je izmišljen, mada se temelji na iskustvima ljudi koji su upoznali Amina. Zapravo, ovo jeste priča o ličnom odnosu dvojice ambicioznih muškaraca - doktora i diktatora.

Foto: Promo

Priča počinje kada mladi doktor Nikolas Gerigen stigne iz rodne Škotske u Ugandu, tragajući za uzbuđenjem i romansom, istovremeno se nadajući da će njegovo znanje pomoći onima kojima je najviše potrebno. Ali, čudnovat niz događaja dovešće ga u situaciju da dobije ponudu koju ne može odbiti – novopostavljeni lider Ugande, Idi Amin, slupao je svoj maserati, a pošto je mladi doktor došao da ge pregleda, idi mu je ponudio posao ličnog lekara.

Foto: Promo

Vremenom, Nikolas postaje glavni Aminov poverenik, konsultant i desna ruka, pa tako i svedok, a verovatno i saradnik, u kidnapovanjima, ubistvima i nezamislivim brutalnostima. U želji da se povuče, upada u još veće neprilike...

U ostalim ulogama su: Džilijan Anderson, Keri Vašington, Simon Mekbarnej...

Ne propustite biografsku dramu “Poslednji kralj Škotske” u ponoć na PINK PREMIUM. Ovaj, ali i mnoga druga filmska ostvarenja možete gledati bilo kada, bilo gde uz Klik TV! Autor: J. P.

#Film

#Forest Vitaker

#Oskar

#Pink Premium

#Poslednji kralj Škotske (2006)

#Televizija Pink

'