AKTUELNO

Drama “Mletački trgovac” noćas u 01.00 na TV Pink

Napisan krajem 16. veka - „Mletački trgovac” (eng. Merchant of Venice) je jedno od najkontroverznijih dela Vilijama Šekspira, a ovaj film iz 2004. smatra se njegovom najuspešnijom ekranizacijom. Radnja se odvija u Veneciji 1596. godine, u središtu Mletačke Republike, što se reditelj Majkl Radford potrudio da verodostojno i dočara. Ipak, on je odustao od golotinje u filmu, iako je i sam Šekspir pisao da su tadašnje prostitutke šetale otkrivenih grudi, čime su gradske vlasti želele da suzbiju homoseksualnost. Film je rađen u koprodukciji SAD, Italije, Luksemburga i Velike Britanije, sniman je na autentičnim lokacijama, a svetsku premijeru imao je na Filmskom festivalu u Veneciji.

Foto: Promo

Naslovnu rolu nosi oskarovac Al Paćino, a ostalo je zapisano da je njegov kolega Dastin Hofman, i sam jevrejskog porekla, želeo tu ulogu. Još jedan oskarovac, Džeremi Ajrons, ima jednu od glavnih uloga, kao i Džozef Fajns, dok jedinu veliku žensku rolu tumači Lin Kolins. Umesto nje, Radford je želeo Kejt Blanšet, ali je ona odustala u poslednjem trenutku kada je saznala da je u drugom stanju.

Foto: Promo

U Veneciji, 1596. godine, u središtu Mletačke Republike jevrejsko stanovništvo je u podređenom položaju i mora da nosi posebne oznake. Oni ne smeju da budu vlasnici nekretnina, odvojeni su od ostatka stanovništa i žive u getu, a bave se pozajmljivanjem novca i žive od kamata. Jedan je od viđenijih stanovnika geta je uspešni trgovac Šajlok.

Foto: Promo

S druge strane grada, zaljubljeni Basanio želi da oženi Porciju, ali mu nedostaje novac, pa ga prijatelj Antonio vodi kod Šajloka da uzme pozajmicu. Šajlok traži da potpišu ugovor kojim se obavezuju da će u slučaju da mu novac ne bude vraćen na vreme, Antonio dati komad svoga mesa. Situacija se komplikuje, pa Antonio sa Šajlokom završava na sudu, a lepa Porcija se prerušava u advokata i odlazi da brani prijatelja.

Foto: Promo

Maestralan Dragan Mićanović kao Porcija

Zanimljivo je podsetiti da je komad “Mletački trgovac” na scenu Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu postavio Egon Savin samo nekoliko meseci pre premijere ovog filma. Uloga Šajloka pripala je legendarnom Predragu Ejdusu, Antonio je Irfan Mensur, Basanio Goran Šušljik, ali najupečatljiviju rolu te sezone imao je Dragan Mićanović, koji maestralno tumači Porciju i njenu transformaciju u muškarca. Hteli su kritičati te godine da mu dodele i nagrade za najbolju žensku ulogu, ali se to smatralo uvredljivim za glumice, pa je nagrađen samo kao muškarac.

Ne propustite dramu “Mletački trgovac“, noćas u 01.00 na TV Pink. Autor: J. P.

#Al Paćino

#Dragan Mićanović

#Film

#Mletački trgovac (Merchant of Venice) | 2004.

#Televizija Pink

'