AKTUELNO

Drama „Bekstvo iz Šošenka“ večeras u 20.00 na Pink 2

Film iz 1994. godine - “Bekstvo iz Šošenka” (eng. Shawshank Redemption), koji je večeras u 20 sati na Pink 2, korisnici najveće internet baze filmova - IMDB (Internet Movie Database) izabrali su 2012. za najbolji film svih vremena, a u godini kada je proizveden ništa nije slutilo da će tako biti. Naime, već od odabira glumaca nastali su problemi, snimanje su obeležile svađe, u film je uloženo 25 miliona dolara, a na blagajnama je zaradio samo 18 miliona, imao je sedam nominacija za Oskara i dve za Zlatni globus, a nije osvojio ni jednu... Bila je to debitantska filmska režija Frenka Darabonta, a u glavnim ulogama su: Tim Robins, Morgan Frimen, Vilijem Sedler, Džil Belouz, Džefri DeMun...

Foto: Promo

Film je snimljen na osnovu knjige Stivena Kinga “Godišnja doba”, u kojoj prva, od četiri priče, nosi naslov “Proleće: Nada umire poslednja: Rita Hejvort i iskupljenje u Šošenku”. Anegdota govori da je reditelj još 1984. od Kinga otkupio prava na tu priču za 5.651 dolar, a da je ovaj taj ček uramio, te mu je nakon nekoliko godina vratio uz poruku: "Ovo ti je u slučaju da ti nekad zatreba novac za kauciju. S ljubavlju, Stiv."

Foto: Promo

I oko naslova je bilo sporova. Producenti su želeli da ostane originalan naslov priče, ali reditelj nije mogao da se izbori sa ponudama glumica koje su želele da tumače slavnu prethodnicu Ritu Hejvort, pa je njeno ime izbacio, dok je Morgan Frimen predlagao da se film zove samo “Rita Hejvort”. Inače, reditelj gotovo da nije odstupio ni malo od originalne priče, osim što je Red u knjizi sredovečni Irac, a u filmu Afro-amerikanac (Frimen).

Foto: Promo

Za glavnu ulogu, Endija Dafresa, u igri su bili Tom Henks i Kevin Kostner, koji su odbili Dufrejna, dok je Tom Kruz bio veoma zainteresovao za ulogu, ali je insistirao da umesto debitanta film režira Rob Rajner, što nije prihvaćeno.

Mnoštvo zanimljivosti sa snimanja se prepričava do danas. Između ostalog, da na slici mladog Reda nije Morgan Frimen, već njegov sin Alfonso. On se i pojavljuje u jednoj sceni, kao statista koji dobacuje novim zatvorenicima.

Foto: Promo

U poslednjoj sceni Endi vozi crveni "Pontijak GTO" iz 1969, a radnja filma se odvija četiri godine ranije. Zabeleženi su još neki predmeti koji te 1965. nisu postojali, kao što su mikrofon u sudnici, sirene policijskih kola, kasa u supermarketu, "tvist of" zatvarači boca piva...

Od zanimljivosti izdvajamo da u filmu Endi tokom bekstva iz zatvora puzi kroz kanalizacionu cev punu otpadnih voda braon boje. Producenti su vodu obojili mešavinom čokoladnog sirupa i piljevine, pa su cevi mirisale na kakao sve dok zatvor u Ohaju nije srušen nekoliko godina nakon snimanja.

Foto: Promo

I na posletku, ukartko vas podesećamo na radnju ovog ostvarenja koje govori o ljudskoj izdržljivosti i nadi koja poslednja umire - Endi Dufresn, povučeni bankar, osuđen je zbog ubistva svoje žene i njenog ljubavnika krajem četrdesetih godina prošlog veka. U zatvoru stiče prijatelje velikog srca, neprijatelje nasilničkih sklonosti, korumpirane "poslovne saradnike", ali niko od njih ne može ni da sluti šta tihi bankar smera dok noću gleda u poster lepotice (glumice Rite Hejvort) na zidu svoje ćelije.

Foto: Promo

Ne propustite dramu “Bekstvo iz Šošenka” večeras u 20.00 na Pink 2. Sve novosti o najpopularnijim filmskim ostvarenjima koja će se emitovati na kanalu Pink 2 potražite na Facebook stranici klikom OVDE. Autor: J. P.

#Bekstvo iz Šošenka (1994)

#Film

#Morgan Frimen

#Pink 2

#Televizija Pink

'