AKTUELNO

Pobednički predlog emisije "Hit Tvit" prema glasovima gledalaca je broj tri - Parada + Dan pobede

Gledaoci su na društvenim mrežama u toku emisije mogli glasati na fejsbuk stranici Hit tvit, a na tviter nalogu hit_tvit. Takođe, gledaoci su u toku emisije mogli da se uključe i glasaju i uživo u emisiji.

U sutudiju su bili Miroslav Lazanski, vojno-politički komentator "Politike", Nebojša Čović, predsednik Košarkaškog kluba Crvena Zvezda i Branko Klanščak aktivni tviteraš.

Voditeljka Verica Bradić je sa svojim gostima i pratiocima na društvenim mrežama birala najvažniju objavu na tviteru, fejsbuku i jutjubu.

Foto: TV Pink Printscreen

Predlog broj 1 - Dolazak nemačke kompanije "MTU Aeroendžins"

- Ovo nije investicija po sistemu državnih podsticija i jeftine radne snage, ovo je investicija sa visokim tehnologijama – istakao je Čović i dodao da što više ovakvih investicija dođe u zemlju možemo računati na veći privredni rast.

Lazanski je ocenio da je najavljeni dolazak nemačke kompanije "MTU Aeroendžins" briljantan uspeh.

Foto: TvPink Printscreen

- Ovo je verovatno najznačajnija investicija i kompanija koja dolazi u Srbiju. Ovo bih svrstao u četvrtu tehničku revoluciju – istakao je Lazanski.

Klanščak je naglasio da je ovo izuzetno značajna investicija i posao za 450 ljudi. Kako je istakao budući da ova investicija dolazi iz Nemačke, to je još jedan dokaz da smo vezani za EU.

Predlog broj 2 - Proces Brdo - Brioni

Nebojša Čović je istakao da Srbija mora da vodi politiku mira, ali i da bude oprezna i vodi računa o svojim nacionalnim interesima.

Nastavak pregovora je vezan za ukidanje taksi, dodao je on i istakao da Rezolucija 1244 mora biti fundament svih pregovora.

- Mora se videti šta je koja strana sprovela, a šta koja nije. Ne smemo da zaboravimo da su u međuvremenu formirali i vojsku – istakao je Čović i dodao da je Ramuš Haradinaj zločinac, koji je sa OVK direktno učestvovao u ubistvima.

Lazanski je istakao da projekat priznavanja Kosova nije zavšen i da priznavanje njihove takozvane nezavisnosti ne ide onim tempom kao ranije.

On je ocenio da je EU razočarana u prištinu, ali da sasvim sigurno neće tek tako otkazati mentorsku poziciju. - Moramo da tražimo pukotinu, kako da pasivnost EU iskorisno u svoju korist – dodao je Lazanski.

Foto: TvPink Printscreen

Branko Klanščak smatra da je Rezolucijom 1244 izopšteno iz pravnog sistema Srbije i da rešenje nije zamrznuti konflikt te da se treba suočiti sa realnošću.

On je izrazio nadu da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti mudar i hrabar da reši to pitanje.

Predlog broj 3 – Vojno-policijska parada u Nišu i Dan Pobede

Miroslav Lazanski je istakao da svaka parada jeste jedna vrsta manevra, ona jeste i politička i vojna poruka.

- Po čemu je skupa organizacija? Piloti svakako moraju da lete, tekovi su išli u kolini, vojnici su hodali...to je jedna vrsta vojne vežbe i to nisu bačene pare, one idu pripadnicima naših oružanih snaga – naveo je Lazanski.

Čović je ocenio da su licemerne i tendenciozne izjave da Srbija pokazuje mišiće u momentu kada se vode pregovori oko Kosova. Kako je dodao, to je licemerno umajući u vidu pre svega formiranje takozvane kosovske vojske.

Foto: TvPink Printscreen

- Nisu uspeli da nam istope sve tenkove i mehanizaicju. Ne želim da se ovo posmatra kao ratno- huškačka politika, ali ja sam prošao rat na prostoru Medveđe, Preševa i Bujanovca – naveo je Čović.

Klanščak je istakao da nema ništa protiv parade, bez obzira na to što parada košta.

Predlog borj 4 – Presuda za pokušaj državnog udara u Podgorici

Lazanski je veoma skeptičan po pitanju da je to bio pokušaj državnog udara. Da je reč o pokušaju državnog udara sumnja i Nebojša Čović.

Foto: TV Pink Printscreen

Branko Klanščak kaže da nije pratio suđenje, te da ne može ni da komentariše presudu.

Predlog broj 5 – Sukob na Trgu republike

Klanščak je ocenio da opozcijsa nema politički sardažaj.

- To je opozicija: Ua Vučić! Ta matrica se potrošila, kada zagrebete nema nikakvog političkog sadržaja. Programi su besmisleni, spiskovi lepih želja! Kako će ljudi koji su bili deo sistema sada da menjaju sistem – rekao je Klanščak.

Govoreći o incidentu na Trgu republike, on je ocenio da je taj mladić zloupotrebljen jer se na smiku vidi da je bilo koškanja i provokacija.

- Mislim da ne zavređuje toliku pažnju kakvu je dobio na Tvieru. Dragan Đilas je tog istog dečka kada su upali u javni servis udario po glavu. Očigledno je da taj dečko ima neki problem – naveo je Klanščak.

Čović je istakao da se ne sme strančariti sa temom razvoja Beograda.

- Ovakve stvari nismo imali. Žalosno je ovo gledati. Vi možete da budete opozcija, ali Beograd kao grad mora da se razvija. Opozicija nema pravo da bude ljubomorna ako vlast radi i razvija ne samo Beograd, to važi za svaki deo Srbije – rekao je Čović.

Kako je dodao, iteres građana je iznad svake stranke.

- Da sam gradonačelnik, teško da bi mogli ovako da prođu. Demokratije nije ovo, demokratija je red. Predsednik opštine blokira radove na svojoj opštini?! Stranačko nadgornjavanje je potpuno neprimereno – istakao je Čović.

Predlog 6 – Zaustavljanje procesa kanonizacije Stepinca

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ita enim vivunt quidam, ut eorum vita refellatur oratio. Quid ait Aristoteles reliquique Platonis alumni? Duo Reges: constructio interrete. Hanc quoque iucunditatem, si vis, transfer in animum; Igitur ne dolorem quidem. Itaque sensibus rationem adiunxit et ratione effecta sensus non reliquit. Post enim Chrysippum eum non sane est disputatum.

Klanščak smatra da je kanonizacija Stepinca nametnuta tema oko koje Srbi i Hrvati treba da se svađaju.

- Mislim da u 21. veku kada govorimo o veštačkoj inteligenciji i robotima ne ide da se govori o tome da li neko može ili ne može da bude svetac. Hrvati i Srbi su susedi i treba da imaju dobre odnose – naveo je Klanščak.

Lazanski je podsetio da je Stepinac bio službeni vikar za vreme NDH.

- Kanozacijom vrhovnog vikara jedene kvislinške mogli bi se suočiti sa optužbama da se na taj način amnestira nacizam – dodao je Lazanski istakavši da takav slučaj nije zabeležen.

Čović je ukazao da je svojim dosadašnjim delovanjem Papa Franja pokazao da nije podložan pritiscima i ne gura problem pod tepih.

- Uvažio je i statove patrijarha Irineja i SPC, njegove specifičnosti govore o snažnom čoveku, ovakvim postupcima čini uslugu i katoličkoj crkvi i Hrvatskoj – ocenio je on.

U emisiju su se uključili i gledaoci koji su glasali:

Lazar iz Beograda je glasao za predlog broj 3, istakavši značaj ulaganja u srpsku vojsku i policiju.

Maja iz Sombora je glasala za predlog broj 1.

Dragoljub iz Beograda, rođen u opštini Stari grad, nezadovoljan je ponašanjem predsednika opštine Stari grad.

- Nisam nikada bio član ijedne stranke, to bi u svakoj demokratskoj zemlji odavno pohapsili – naveo je Dragoljub koji je glasio i za predlog broj 1.

Miroslav iz Donje Počekovine kod Trstenika glasao je za predlog broj 3.

Igor iz Žagubice je svoj glas dao predlogu broj 3, rekavši da je parada bila prilika da se pokaže koliko je Vojska Srbije napredlovala i razvila se.

Ratko iz Aleksandrova je glasao za predlog broj 1.

Foto: TvPink Printscreen

Lazanski je glasao za predlog broj 3. Klanščak je dao glas predlogu broj 2, a Čović za predlog broj 1.

#Hit Tvit

'