separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

tv

IN MEMORIAM Bernardo Bertoluči KULTNA OSTVARENJA U ČAST PREMINULOM VELIKANU SVETSKE KINEMATOGRAFIJE, večeras na Pink 2


20.00 – Poslednji kineski car; 22:30 – Čaj u Sahari; 01:00 – Poslednji tango u Parizu


U čast preminulom velikanu svetske kinematografije, italijanskom reditelju i scenaristi Bernardu Bertolučiju, kanal Pink 2 večeras prikazuje tri njegova legendarna ostvarenja.

Prvi u nizu, od 20 časova, je biografska drama ovenčana sa devet Oskara – “Poslednji kineski car”. Premijerno prikazan 1987, nakon tri godine snimanja u britanskoj produkciji, gotovo tročasovni film prati život poslednjeg vladara dinastije Čing, od njegove druge godine života 1908, do smrti 1967 godine. Zapravo, Bertoluči nam prikazuje prelazak Kine iz feudalizma, kroz revoluciju, do tadašnjeg komunističkog uređenja. Vladara u zrelim godinama tumači Džon Lon, a u ostalim ulogama su Liza Lu, Piter O’Tul, Džoan Čen i drugi.

Autor: Promo

“Poslednji kineski car” je prvi igrani film čija je ekipa dobila dozvolu za snimanje u Zabranjenom gradu. Tokom snimanja je angažovano 19.000 statista, a kako budističke lame, koji se pojavljuju u filmu, nisu dozvolili kontakt sa ženama, angažovani su kostimirani muškarci. Pre svetskog prikazivanja, reditelj je predstavio svoje ostvarenje kineskoj vladi, koja nije imala nikakve zamerke na sadržaj, čak ga je uvrstila u jedan od pet filmova koji su u vlasništvu Republike Kine.

U 22.30 je drama prožeta avanturom - “Čaj u Sahari”, snimljen 1990. godine prema istoimenoj knjizi Pola Boulsa.

Autor: Promo

U pitanju je priča o bračnom paru u potrazi za strastima, koje su među njima nestale tokom deset godina braka. Debra Vinger i Džon Malkovič tumače Kit i Port, koji iz Njujorka kreću na putovanje severnom Afrikom, u nadi da će ih ono ponovo zbližiti i osvežiti njihov odnos. Očajnički pokušaj da povrate izgubljeni žar, donosi im nešto neočekivano usred severnoafričke pustinje...

Jedan sat iza ponoći očekuje vas “Poslednji tango u Parizu” (1972), za koji je Bertoluči, osim režije, pisao i scenario, opisujući dramu starijeg čoveka koji pokušava da izađe na kraj sa morbidnim samoubistvom supruge.

Autor: Promo

U ulozi Amerikanca Pola je legendarni Marlon Brando, dok njegovu partnerku u filmu tumači Marija Šnajder, koja je tada imala samo 19 godina. Film obiluje eksplicitnim scenama divljeg seksa, što je Bertolučiju donelo nagrade i pohvale, ali i probleme i kontroverze, koje su ga pratile do kraja karijere. Pre nekoliko godina je tek isplivala Marijina ispovest da se u jednoj sceni seksa (sa puterom) ona zaista osećala silovanom.

Toga nije bilo u originalnom scenariju – otkrila je glumica. - Istina je da je ta ideja pala Brandu na pamet. Rekli su mi za to neposredno pre snimanja scene i bila sam baš ljuta... ne možeš da primoraš nekoga da uradi nešto što nije u scenariju, ali ja tada nisam to znala. Marlon mi je rekao: "Marija, ne brini, to je samo film", ali tokom snimanja, iako to što je on radio nije bilo realno, ja sam zaista plakala.

Autor: Promo

Nakon snimanja “Poslednjeg tanga u Parizu” Šnajderova je imala psihičkih problema, tvrdeći da joj je taj film uništio život, a Brando je obećao da nikada više neće snimati ništa slično i nije razgovarao sa Berolučijem narednih 15 godina. 

Ne propustite ovaj svojevrsni omnibus večeras na kanalu Pink 2 koji prikazuje veličinu i umeće filmskog maga kakav je bio Bernardo Bertoluči.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti