AKTUELNO

Jedna od važnijih Novakovih osobina, a ona krasi sve velike igrače, bila je u tome da je savete trenera upijao brže od drugih, kaže Nikola Pilić

Nikola Pilić i Novak Đoković imaju posebnu vezu... Srbin nikada nije krio koliko je ovaj trener uradio za njega. Sada je i Hrvat rešio da ispriča kako je sve počelo.

- Novaka mi je poslala Jelena Genčić, sa kojom je do tada trenirao. Kazala mi je: "Niki, preuzmite ovog malog, ja ne mogu više s njim". Po pravilu, nisam primao igrače ispod 14 godina, a Novak je imao 12 i po. Ali, bio je predobar. Video sam da je mali nešto posebno. Ostao je četiri i po godine kod mene, a na kraju sam ga odveo u Beograd, gde je na jednom fjučersu osvojio i prve ATP bodove - ispričao je Pilić.

Đoković je pre nekoliko dana napisao na fejsbuku dirljivu poruku zahvalnosti porodici Pilić za svu pomoć tokom teniskog odrastanja, a Nikolu je dirnula to Novakovo pismo.

- Nisam imao pojma da će Novak tako nešto da objavi. U nedelju uveče me nazvala ćerka Danijela iz Minhena i pročitala mi taj status. A, u Beogradu smo Đoković i ja zajedno učestvovali u snimanju dokumentarnog filmna o 50 godina otvorenog tenisa... Što se Novakove posvete tiče, mogu samo da kažem da je zahvalnost jedna od najvećih karakteristika ljudi- rekao je Pilić za Večernji list.

Pilić se prisetio i kako je Novak sparinogovao sa Ivaniševićem, kada je imao samo 14 godina.

- U akademiji sam imao 20-ak polaznika, uzimao sam samo najbolje. Sećam se da je Goran Ivanišević pet meseci pre nego što je 2001. osvojio Vimbldon, boravio kod nas na pripremama, pa je odigrao jedan pripremni meč s Đokovićem. Nole nije pogrešio ni jednu loptu. Neverovatno!

Iskusni trenerski vuk je uporedio Đokovića i Gulbisa.

- Jedna od važnijih Novakovih osobina, a ona krasi sve velike igrače, bila je u tome da je savete trenera upijao brže od drugih. Recimo, Ernests Gulbis, koji je takođe bio kod mene, celih sedam godina, u jednom je trenutku bio igrački ravan Novaku, ali nije bio toliko fokusiran na tenis i nije tako brzo prolazio kroz gradivo. Posle je otišao i upropastio svoj talent- istakao je Pilić.

Nekadašnji velikan jugoslovenskog tenisa setio se i kako je na Đokovićev poziv preuzeo Dejvis kup reprezentaciju Srbije, sa kojom je osvojio trofej.

- Preuzeo sam reprezentaciju Srbije na Novakov nagovor. Zvao me nekoliko puta, ali ja sam morao dobro da razmislim. Ipak sam ja Hrvat, a bili su složeni politički odnosi. Ali on je bio uporan. Rekao mi je jednom: “Ovde radi šta ko hoće.” Tražio je disciplinu, čvrstu ruku. Ja sam odmah u tom smislu doneo neke odluke, nije više na večeri s igračima moglo biti 20-ak ljudi, nego samo oni najvažniji, članovi tima- ispričao je Nikola Pilić.

#Novak Đoković

'