AKTUELNO

Svima je već poznato da je šampion Vimbldona od 2010. promenio ishranu i krenuo svoj uspon ka teniskom vrhu

U vrhunskom sportu nije važna samo trenažna tehnologija, već i dosta drugih stvari koje prate čitav proces stvaranja vrhunskog šampiona kao što su oporavak, suplementacija, mentalni trening, i na kraju, ali ne manje važno - ishrana.

MALO VRHUNSKIH SPORTISTA VODI RAČUNA O ISHRANI

Porazna je činjenica da većina rekreativaca više vodi računa o ishrani nego vrhunski sportisti, ali oni koji to shvate na vreme i promene navike postaju šampioni. To je shvatio i Novak Đoković 2010. godine upoznavši Dr Igora Četojevića lekara energetske medicine, koji mu je promenom ishrane pomogao da dosegne vrh svetskog tenisa.

LOŠA HRANA UZROKUJE UPALE U TELU

Đoković se pre toga hranio baš nezdravo, pice, peciva, testenine, slatkiši velika količina mesa, ali mu je sve to opterećivalo digestivni sistem.

Foto: Tanjug AP/Ben Curtis

- Nisam shvatao da takva ishrana uzrokuje upale. Telo je reagovalo na hranu koja mu ne odgovara i slalo signale – otkrio je Đoković jednom prilikom.

Najteži trenutak karijere ujedno je bio i sudbonosan, a desio se na Australijan openu 2010. na meču sa Žoom Vilfredom Congom. Imao je 2:1 u setovima, kada je krenula agonija sa disanjem.

– Komentator meča sve vreme je govorio: ’Novak se ponovo muči sa astmom.’ Ali sudeći po mojim zapažanjima i po iskustvu koje sam imao sa kineskom tradicionalnom medicinom, mogao sam da zaključim da astma nije problem. Svaki put kada bi komentator to spomenuo, ja bih naglas prokomentarisao: ’Nije astma!’

VEĆINA BOLESTI DOLAZI IZ CREVA

- Uopšteno gledano, prema kineskoj medicini, simptomi prave astme se javljaju rano ujutru, a meč se igrao popodne. Takođe, da je zaista u pitanju bila astma, Novak ne bi bio u stanju da onako dobro odigra prva dva seta pre pojave disajnih problema – ispričao je dr Četojević više puta do sada i dodao:

Foto: Unsplash

- Posumnjao sam da su u Novakovom slučaju problemi sa disanjem posledica narušene ravnoteže u njegovom sistemu za varenje, naročito gomilanje toksina u debelom crevu. U tradicionalnoj kineskoj medicini pluća su povezana sa debelim crevom –kaže doktor.

Kasnije te godine on se u Splitu na meču Dejvis kupa Hrvatske i Srbije susreo sa Novakom.

Ubrzo potom podvrgnuo ga je jednostavnom testu: zatražio je da levu ruku stavi na svoj stomak, a desnu da ispruži i da otpor doktoru, koji ju je pritiskao prema dole. Onda mu je dao krišku hleba i rekao da je prisloni na stomak i ponovio test. Otpor i snaga u ruci koja je bila ponovo pritisnuta naglo su pali.

- Zvučalo je ludo, ali odmah sam osetio veliku razliku – kazao je potom Đoković.

NAJVAŽNIJA JE DIJAGNOSTIKA

Doktor Četojević je objasnio na koji način on prilazi problemu sa ishranom sportista:

- Tehnologija kojom se služim jeste biofeedback – upotrebljava medicinski softver koji čita telo kao 3D, ulazi se u dubinu i dobijam sve podatke – šta se uzima u prekomernim količinama, šta nedovoljno, koja hrana se ne vari dobro.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

-Prikačim kaišiće na telo, a sportista u toku testa pošalje svoje energetske informacije kompjuteru. Posle radimo drugi test, šaljemo različite supstance, njih 10.000 (vitamine, enzime, toksine…), i telo pozitivno ili negativno reaguje na njih – ja to sve iščitam, pa zatim delamo u skladu sa time - kaže ovaj doktor.

Posle saradnje sa Četojevićem i promene načina ishrane, Novak više nije imao alergije, probleme sa disanjem i imao je energije da igra i šest sati ako treba. Prva titula je došla već 2011. na Australijan openu, a onda godina za pamćenje, osvajanje Vimbldona, i prvog mesta na ATP listi, a zatim i US opena.

#Novak Đoković

'