AKTUELNO

Dijana je nedavno otkrila da je porodica bila na rubu finansijske propasti devedesetih godina zbog Novakove teniske karijere, te da su bili na korak da odustanu od svega.

Majka najboljeg tenisera sveta, Dijana Đoković, emotivno proživljava svaki poen koji na turnirima osvoji njen sin, pa je tako uživo bodrila Novaka tokom istorijskog meča sa Rodžerom Federerom u finalu Vimbldona.

Ona je gotovo sve vreme u ruci držala i ljubila krst koji joj je, kao privezak, visio oko vrata. Molila se za sina i donela mu sreću.

O porodici Đoković se dosta piše i zna, ali o Novakovoj majci Dijani javnost ne zna mnogo. Ona je ne voli da se eksponira i maksimalno je posvećena svojoj porodici.

Dijana je rođena u Beogradu 1964. godine, od oca Zdenka i majke Elizabete, vojnih zdravstvenih radnika, doseljenih iz Vinkovaca u Beograd sredinom prošlog veka. Njen otac je bio odbojkaš i smatrao je da svojim stasom odgovara da bude sportistkinja. Ali, s obzirom na događaje i obaveze prema deci nije završila fakultet, ostala su joj tri ispita.

Dijana je ceo život posvetila svojoj deci.

Imam ja i Marka i Đoleta, supruga sam, ne radi se samo o Novaku. Možda sam ja ta koja najviše nastoji da budu čvrsto na zemlji, da ne polete, da kanališemo emocije. Nisam mogla ni da pomislim da će to ovako biti, ali desilo se. Novak je to što jeste i srećni smo i ponosni. Otac Srđan je birao ime prvencu Novaku, a Marku stariji brat i teniski šampion Novak. Đorđu sam ja birala ime. Moćno mi je delovalo Đorđe Đoković. Novak ima svoj put, a Marko i Đorđe ga još traže. Teško breme nose, sami su želeli na tenis, iako bi im možda lakše bilo da su u nekom drugom sportu - jednom prilikom izjavila je ona.

Dijana nije ni slutila da će Novak biti teniski as, prvi na svetu! Želela je da se njen sin bavi sportom, kako bi izrastao u zdravog i dobrog čoveka.

Kada su shvatili da je izuzetno talentovan učinili su sve što je bilo u njihovoj moći da mu pomognu da ostvari svoj san. Na Novakovom putu ka uspehu nailazili su na brojne prepreke, prolazili su kroz pravi pakao.

Foto: Printscreen YouTube/Wimbledon

Dijana je nedavno u intervjuu za hrvatski "Večernji list" otkrila da je porodica bila na rubu finansijske propasti devedesetih godina zbog Novakove teniske karijere.

Novakovi roditelji držali su na Kopaoniku resotran i to je bio jedini izvor prihoda koji su imali, a Dijana ne krije da su bili na korak od toga da odustanu....

- Bilo je trenutaka kada smo mislili da finansijski ne možemo da propratimo sve. Na kraju bismo se uvek nekako snašli. To je bio jedini način da uspe. On to nije znao i nije ni trebalo da zna. Nismo ga opterećivali i govorili da li imamo ili nemamo. Za njega se moralo stvoriti. Radila sam 17 godina u restoranu na Kopaoniku, po 10 do 16 sati. Pekla sam palačinke, bila u šanku, pravila pice... Srđan je putovao sa njim, a ja sam im slala sav novac koji bih zaradila. Na kraju se isplatilo, ali moglo je biti i drugačije - rekla je u intervjuu za "Večernji list" Dijana.

Sve su postigli sami, uz pomoć nekoliko prijatelja, bez podrške države. Proživeli su 17 godina ludila... Imali su samo jedan cilj, da Novak postane ovo što jeste.

#Dijana Đoković

#Novak Đoković

'