AKTUELNO

Prvi Gren slem u sezoni dobio je novog šampiona.

Švajcarski teniser Rodžer Federer osvojio je Australija open savladavši u finalu Rafaela Nadala sa 3:2, po setovima 6:4, 3:6, 6:1, 3:6,

Federer je na ovaj način stigao do 18. Gren slem torfeja.

Uz trijumf, Švajcarac je proslavio i jubilej. Odigrao je 100 mečeva na turniru u Australiji.

Gotovo svi svetski mediji klanjaju se novom kralju Mleburna Rodžeru Federeru kome je ovo peta titula na Australijan openu, a prva od 2010. godine.

Gardijan napominje da je ovo bili epsko finale koje je možda i poslednje za Federa. Dejli Telgraf podseća da je Federer jedan od najstarijih koji su osvajali Melburn, i ako ovako nastavi blizu je da sruši rekord Kena Rozvela koji je 1972. osvojio Australijan open, a tada je ima 37 godina dva meseca i jedan dan.

PRVI SET 4:6

Meč je servisom otvorio Rafael Nadal. To je učinio na najbolji mogući način pošto je uspeo da osvoji servis gem bez izgubljenog poena. Švajcarac je uspoe da izjednački, a borba se polako zahuktavala. Sjajan tenis pružala su oba tenisera, a prvi brejk je viđen u sedmom gemu kada je Federer uspeo da oduzme servis Nadalu. Do kraja seta uspeo je da održi svoj servis gem i poveo je sa 1:0 u setovima.

DRUGI SET 6:3

Igra se rasplamsala u drugom setu. Nadal je krenuo furiozno i poveo sa 4:0, uz dva brejka. Kada se činilo da će lako doći do izjednačenjja na scenu je stupio Rodžer. Odmah je vratio jedan brejk, ali je to bilo sve što je uspeo, pa je Španac izjednačio u setovima.

TREĆI SET 1:6

Na terenu u trećem setu kao da je postojao jedan teniser - Rodžer Federer. Sve što je pokušao, pošlo mu je za rukom. Odmah u drugom gemu oduzeo je servis Nadalu, a do kraja seta bio je bolji i iskoračio je bliže tituli.

ČETVRTI SET 6:3

Za Nadala ovo je bio set koji je moralo da dobije. Od samog starta krenuo je žustro, a već u četvrtom gemu uspeo je da oduzme servis Rodžeru Federeru. Nakon toga je realizovao prednost brejka. U petom gemu je viđena odlična borba. Nadal je nekoliko puta imao gem loptu, ali se Švajcarac vraćao. Ipak, fantastičnim poenom rešio je Nadal gem u svoju korist. Do kraja seta uspeo je da održi prednost brejka i uvede meč u peti odlučujući set.

PETI SET ! 3:6

Krenuo je u petom odlučujćem setu Nadal na anjbolji način. Oduzeo je servis protivniku i stigao do brejka. U narednom gemu uspeo je da realizuje prednost i povede sa 2:0. Federer je uspeo da u trećem gemu, bez izgubljenog poena, smanji rezultat i ostane u meču. Nadal je uspeo da sačuva prednost brejka, pa je , nakon četvrtog gema korak bliže osvajanju titule. Federer je uspeo da vrati brejk i unese neizvesnost u završnici meča. Švajcarski teniser je u potpunosti preokrenhuo stvari na svoju stranu i poveo je u petom setu. Poslednji gem pripao je Švajcarcu koji je trijumfovao u Melburnu.

N. Petričević

#Australian open

#Rafael Nadal

#Rodžer Federer

'